Eurostat: Το 25% των Ελλήνων αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση

Eurostat: Το 25% των Ελλήνων αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο διαβίωσης του ελληνικού πληθυσμού, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στην οικονομική αδυναμία του για επαρκή θέρμανση κατά το 2017.

Συγκεκριμένα, τo 25,7% των Ελλήνων αδυνατεί να αντεπεξέλθει οικονομικά σε μια από τις βασικές ανάγκες για την αξιοπρεπή του διαβίωση, αυτή της επαρκούς θέρμανσης της κατοικίας του.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας με τις Βουλγαρία και Λιθουανία να την ξεπερνούν με ποσοστά 37% και 29% αντιστοίχως. Ακολουθούν την Κύπρος με 23% και η Πορτογαλία με 20%. Στις χαμηλότερες θέσεις στην λίστα, περί το 2%, βρίσκονται Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία και Αυστρία.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Έλληνες -ως αποτέλεσμα της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα- προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης με μέση τιμή 1,025 ευρώ/ λίτρο, όταν η μέση τιμή στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στα 0,794 ευρώ και στην Ευρωζώνη στα 0,781 ευρώ/ λίτρο.

Την ίδια ώρα, κατά το έτος 2017 μόλις το 8% του πληθυσμού της ΕΕ δήλωσε σε, πανευρωπαϊκή έρευνα ότι δεν είχε την δυνατότητα να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του.