ETAA: Το μεταναστευτικό έχει επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών υποδοχής και διέλευσης

ETAA: Το μεταναστευτικό έχει επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών υποδοχής και διέλευσης

Οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές σε γειτονικές χώρες της Συρίας και του Ιράκ, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD / ΕΤΑΑ) στην έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται, με χορηγήσεις δανείων.

Για την ελληνική οικονομία, η έκθεση της ΕΤΑΑ προβλέπει ύφεση 1,5% το 2015 και 2,4% το 2016, αλλά σημειώνει ότι η ανάπτυξη είναι πιθανόν να επανέλθει (σε τριμηνιαία βάση) το δεύτερο τρίμηνο του 2016, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα αυξηθούν οι επενδύσεις.

«Η μεταναστευτική κρίση έχει επηρεάσει τις οικονομίες της περιοχής με διάφορους τρόπους. Οι χώρες της “πρώτης γραμμής” –που συνορεύουν με τη ζώνη συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ– είδαν μία μαζική εισροή μεταναστών», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: «Η Τουρκία υπολογίζεται ότι φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια μετανάστες, ενώ στην Ιορδανία αυτοί αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα πέμπτο του πληθυσμού. Αυτή η μαζική εισροή έχει ασκήσει πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες, τα δημόσια οικονομικά και τις αγορές εργασίας».

«Η τελευταία ανάλυση της αγοράς εργασίας της Τουρκίας διαπιστώνει ότι η εισροή μεταναστών, που στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν άδειες εργασίας, καταλήγει σε μία εκτόπιση των χαμηλής εκπαίδευσης εργαζομένων στον ανεπίσημο τομέα της οικονομίας, κυρίως των γυναικών, ως επί το πλείστον στη γεωργία», σημειώνει η έκθεση.

«Οι πιο μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις από τις εισροές μεταναστών πιθανόν θα εξαρτηθούν από τη μακροπρόθεσμη συμβολή τους στις παραγωγικές δραστηριότητες. Εάν οι μετανάστες συμβάλλουν παραγωγικά στην αγορά εργασίας, η επίδρασή τους μπορεί να είναι θετική για την ανάπτυξη, αν και με προβλήματα για συγκεκριμένες ομάδες εγχώριων εργαζομένων, καθώς θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας. Εάν, ωστόσο, οι μετανάστες δεν συμβάλλουν παραγωγικά στην αγορά εργασίας, θα επιβαρύνουν πιθανότατα τις δημόσιες δαπάνες, ενώ θα μειώνουν παράλληλα τα δημόσια έσοδα λόγω της αύξησης της «μαύρης» εργασίας», αναφέρει η EBRD.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης σημειώνεται: «Αρκετές χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είδαν μεγάλους αριθμούς μεταναστών να διέρχονται από τις επικράτειές τους. Για παράδειγμα, πάνω από 145.000 μετανάστες, κυρίως συριακής προέλευσης, εκτιμάται ότι έχουν περάσει από τη Σερβία από τον Ιανουάριο του 2015, μια αύξηση κατά 10 φορές σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό των διελεύσεων το 2014. Αυτό το γεγονός είχε ως συνέπεια προκλήσεις δημοσιονομικής φύσης καθώς και για την τροφοδοσία των μεταναστών για τις κυβερνήσεις των χωρών, οι οποίες παρείχαν ιατρική και κοινωνική φροντίδα, τρόφιμα, νερό και καταλύματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ