E. Πονς (ΕΛΚ): Σε τέσσερα χρόνια ο Αλ. Τσίπρας ίσως να είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018, 11:48
-A +A
E. Πονς (ΕΛΚ): Σε τέσσερα χρόνια ο Αλ. Τσίπρας ίσως να είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός

Με δεδομένο ότι η χθεσινή εμφάνιση του Αλ. Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκάλεσε ποικίλα σχόλια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ, Εστέμπαν Γκονζάλεζ Πονς, τονίζει ότι ο πρωθυπουργός, ίσως σε έχει γίνει ένας υπύεθυνος πολιτικός σε τέσσερα χρόνια.
    
Όπως αναμενόταν, η πιο έντονη «κόντρα» στη συζήτηση της Τρίτης έγινε με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Εστέμπαν Γκονζάλεζ Πονς, ο οποίος έκανε λόγο για νεποτισμό στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εμφανίστηκε «αλλαγμένος» στο Στρασβούργο, αλλά θα πρέπει να κάνει «αρκετά βήματα» ακόμη. Λίγο πριν ο πρωθυπουργός έλεγε ότι «τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν», αλλά παράλληλα κατακεραύνωνε τη «νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης».

Μιλώντας στην Deutsche Welle o Εστέμπαν Γκονζάλεζ Πονς συγκρίνει τη συζήτηση της Τρίτης με την προηγούμενη ομιλία του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο, το 2015, και υποστηρίζει ότι «πριν από χρόνια είχαμε μία άλλη συζήτηση. Έκτοτε εγώ παραμένω στις ίδιες θέσεις, αλλά ο κ.Τσίπρας έχει αλλάξει. Βλέπουμε σήμερα έναν πολύ διαφορετικό Τσίπρα απ΄ότι πριν τέσσερα χρόνια. Οπότε, ποιός ξέρει, στα επόμενα τέσσερα χρόνια ίσως έρθει εδώ ακριβώς που είμαι εγώ σήμερα, εδώ που είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σήμερα...»

Σημαίνει αυτό ότι ο Εστέμπαν Γκονζάλεζ Πονς βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια; Ο ισπανός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος χαμογελάει και λέει: «Όχι, ίσως να είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός στην αντιπολίτευση σε τέσσερα χρόνια...»

«Να αποφασίσει με ποιούς θα πάει»

Η γενική αίσθηση ήταν ότι, ενώ το 2015, στο απόγειο της ελληνικής κρίσης, ο πρωθυπουργός είχε έρθει στο Στρασβούργο για να εξηγήσει, να πείσει και να διερευνήσει συμμαχίες, αυτή τη φορά ήρθε για να εκφράσει δικαίωση. Όπως επισημαίνει ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι», το 2015 «ήταν μία τελείως διαφορετική παρουσία σε αυτή την αίθουσα. Ήταν η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της, η ριζοσπαστική Αριστερά που θα άλλαζε την Ευρώπη. Σήμερα ήταν ο ισότιμος εταίρος, που σε συνεργασία με τους θεσμούς έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, η δική του κυβέρνηση, καμία άλλη δεν τα κατάφερε. Τελείωσε πια η εποχή της αμφισβήτησης, περάσαμε στην εποχή που περιμένει τους επαίνους για την ορθή διαχείριση».

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται σε κριτική για τη «νεοφιλελεύθερη διαχείριση», ενώ επιμένει στις διαχωριστικές γραμμές με την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Στην οποία μάλιστα απευθύνει αιχμές ότι εκκολάπτει και πάλι «το αυγό του φιδιού», ανέχεται δηλαδή στους κόλπους της υπερσυντηρητικές έως εξτρεμιστικές συμπεριφορές- με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία. «Δεν ξέρω αν ο Τσίπρας μπορεί να υποστηρίξει αυτό το αφήγημα» λέει ο Μίλτος Κύρκος. «Δεν μπορεί ταυτόχρονα να στηρίζεις τον αντιευρωπαϊστή Μελανσόν- ο οποίος δεν έβρισκε διαφορά στη Λεπέν και τον Μακρόν- και να απευθύνεις έκκληση να δουλέψουμε μαζί για το αυγό του φιδιού. Πρέπει να αποφασίσεις με ποιόν θα πας και ποιόν θα αφήσεις. Δεν το έχει κάνει ακόμα, αρκείται σε έναν λόγο που είναι αρεστός στα αυτιά των σοσιαλδημοκρατών, βάζει κόκκινες γραμμές, τις οποίες μετακινεί κατά το δοκούν. Δεν μπορεί για πάντα να είναι και με τον έναν και με τον άλλον, και η παλαιά ριζοσπαστική Αριστερά των κινημάτων αλλά και ο πρωθυπουργός που υλοποιεί τα μνημόνια και κοιτάει την επόμενη μέρα μέσα από το πρίσμα των επενδύσεων».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 11/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα