J. Dijsselbloem: Μέσα Δεκεμβρίου η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων

J. Dijsselbloem: Μέσα Δεκεμβρίου η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, το Eurogroup καλωσορίζει την υλοποίηση από ελληνικής πλευράς του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων. Όπως αναφέρει, αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup:

"Το Eurogroup χαιρετίζει την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές και την ψήφιση των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν κριθεί απαραίτητα για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία ώστε να ακολουθήσει μια πορεία ανάκαμψης. Επίσης, το Eurogroup επικύρωσε την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ESM να εγκρίνει σήμερα την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, καλωσορίζουμε τη μεγάλη πρόοδο που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες μετά την έκδοση της ολοκληρωμένης αξιολόγησης της ΕΚΤ. Μέχρι στιγμής, όλες οι τράπεζες έχουν καταφέρει να συλλέξουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια για να καλυφθεί η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού (AQR), ενώ δύο κάλυψαν και το δυσμενές σενάριο της αξιολόγησης. Η συνεισφορά των ιδιωτικών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του Eurogroup όπως ορίστηκαν στη συνεδρίαση της 14ης Αυγούστου. Το Eurogroup συμφώνησε, μετά τη θετική αξιολόγηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πως οι συνθήκες που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά των 10 δισ. στο ΤΧΣ για τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και για την εξυγίανσή τους, υλοποιήθηκαν από ελληνικής πλευράς. Η επίσημη απόφαση της μεταφοράς της χρηματοδότησης στο ΤΧΣ, θα παρθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ESM, όπως απαιτείται, μετά από τις σχετικές κρατικές ενισχύσεις ανάλογα την περίπτωση."

Αυτή η άσκηση ανακεφαλαιοποίησης διεξάγεται σύμφωνα με την οδηγία για την τράπεζα ανάκαμψηα και εξυγίανση και τη δήλωση του Eurogroup της 14ης Αυγούστου. To Eurogroup επιβεβαιώνει ότι οι προληπτικές ανακεφαλαιοποιήσεις είναι προσωρινού χαρακτήρα και τα έσοδα που θα προκύψουν από τη μελλοντική πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ και άλλων κεφαλαιακών μέσων στις ελληνικές τράπεζες, που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της άσκησης ανακεφαλαιοποίησης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ESM μόλις τα εν λόγω έσοδα καθίστανται διαθέσιμα, σύμφωνα με δήλωση της του Eurogroup της 14ης Αυγούστου.

Συνολικά η ανακεφαλαιοποίηση είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της ευρωστίας του ελληνικού τραπεζικού τομέα, διασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Αυτό, όμως, απαιτεί περαιτέρω αποφασιστικές προσπάθειες από τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τα τρωτά σημεία που απομένουν, ιδίως εκείνων που απορρέουν από το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών για τη σταθερή εφαρμογή της στρατηγικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Χαιρετίζουμε επίσης την επιβεβαίωση ότι η αποτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, θα πρέπει να διενεργείται από ανεξάρτητους ελεγκτές, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Θα στρέψουμε τώρα την προσοχή μας στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM και καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις εργασίες με τα θεσμικά όργανα για τη δεύτερη και τελευταία δέσμη οροσήμων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να ολοκληρώσουν τη δεύτερη δέσμη από ορόσημα έως τα μέσα Δεκεμβρίου και να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις που απαιτούνται για την εξάλειψη των σημείων συμφόρησης σε σημαντικά έργα (συμπεριλαμβανομένου του μετρό, αυτοκινητόδρομοι, περιβάλλον) που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την ΕΤΕπ.

 

Διαβάστε ακόμα: Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση των €2 δισ. προς την Ελλάδα