Creta Farms: Μάχη... χαρακωμάτων στη γ.σ. και αποχώρηση Κ. Δομαζάκη

Creta Farms: Μάχη... χαρακωμάτων στη γ.σ. και αποχώρηση Κ. Δομαζάκη

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε μάχη μετοχικών χαρακωμάτων εξελίχθηκε – όπως αναμένονταν – η γενική συνέλευση της εταιρείας Creta Farms που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα στο Ρέθυμνο, καθώς ξεκίνησε με εφτάωρη καθυστέρηση ώστε να «μετρηθούν» οι μετοχές, ενώ στο φινάλε ανέδειξε νικητή τον Μάνο Δομαζάκη.

Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση ώστε να ελεγχθούν πάσης φύσεως έγγραφα, πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις μετόχων που δεν παρίσταντο, με το... μέτρημα να γέρνει έστω και με μικρή διαφορά υπέρ του Μάνου Δομαζάκη, ενώ ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης αποχώρησε πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πλέον, σ'' αυτή τη φάση, η πλευρά Μ. Δομαζάκη επικρατεί και ελέγχει την εταιρεία, ενώ αναμένονται οι επόμενες νομικές και άλλες κινήσεις από την πλευρά του Κ. Δομαζάκη, που μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταγγέλλει τις διαδικασίες.

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του 

Στην ανακοίνωσή του, ο Κ. Δομαζάκης επιβεβαιώνει την αποχώρησή του από τη Γ.Σ. υποστηρίζοντας πως έγινε «μετά το “σκηνικό” που έστησε ο Μανόλης Δομαζάκης και η ομάδα του ώστε να πετάξουν εκτός Γενικής Συνέλευσης 920.000 μετοχές επικαλούμενοι προσχηματικά, ότι οι εξουσιοδοτήσεις δεν ήταν τάχα νόμιμες, παρ όλο που αυτές είχαν κατατεθεί έγκαιρα τόσο σε ηλεκτρονική όσο και σε έγχαρτη μορφή».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Αυτό έγινε προκειμένου ο κ. Μ. Δομαζάκης και η ομάδα του να διατηρήσουν τις θέσεις τους στη διοίκηση της κλυδωνιζόμενης εταιρείας και να μην συζητηθούν τα περιστατικά κακοδιαχείρισης στα οποία είναι εμπλεκόμενοι.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε δεινή θέση μη έχοντας ούτε χαρτοκιβώτια για να συσκευάσει τα προϊόντα της, η ομάδα του κ. Μάνου Δομαζάκη προτίμησε επί επτάμισι ώρες να ασχολείται με διαδικαστικά τερτίπια ώστε να αλλοιώσει τη σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης.

Παράλληλα στη σημερινή Συνέλευση επιβεβαιώθηκε αυτό που είχαμε καταγγείλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι ο κ. Μάνος Δομαζάκης μέσω της EFG Monaco δρα από κοινού και συντονισμένα με το μέτοχο και γαμπρό κ. Μπόνο αλλά και το fund CPB, το οποίο ελέγχει ως ορκωτός το μέλος της επιτροπής Ελέγχου της Creta Farms κ. Παναγιώτης Βρουστούρης.

Ο κ. Μάνος Δομαζάκης όφειλε να έχει κάνει ήδη υποχρεωτική δημόσια πρόταση και δεδομένου ότι δεν το έχει πράξει δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί τα συγκεκριμένα δικαιώματα ψήφου ούτε ο ίδιος ούτε οι μέτοχοι που ενεργούν από κοινού και συντονισμένα.

Επιπλέον επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε  ότι η νυν διοίκηση της Creta Farms υπό τον κ. Μάνο Δομαζάκη αρνήθηκε να καταθέσει στη Γενική συνέλευση την έκθεση της PwC την οποία επικαλέστηκε με δημόσια ανακοίνωσή της παρά τα επανειλημμένα αιτήματα μας.

Μετά τα παραπάνω γεγονότα είναι προφανές ότι πλέον εφαρμόζονται μέθοδοι που δεν έχουν καμία σχέση με τη νομιμότητα, υπό την ανοχή των ελεγκτικών αρχών, στις οποίες θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο μέσο.

Καλούμε δε τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν δεδομένου ότι παρουσιάσαμε ένα αξιόπιστο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της εταιρείας με τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, ώστε και να αναπτυχθεί και να αποπληρωθούν τα δάνεια σε αντίθεση με την πλευρά του κ. Μάνου Δομαζάκη που αρνείται το οτιδήποτε. Άραγε οι τράπεζες λειτουργούν υπέρ των μετόχων τους ή για κάποιο ανεξήγητο λόγο για εμάς αφήνουν την εταιρεία να οδηγηθεί στην κατάρρευση»;

Τι έγινε πρόσφατα

Θυμίζουμε πως την Τρίτη η Creta Farms γνωστοποίησε το πόρισμα της PriceWaterhouseCoopers (PwC) στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης με τη σειρά του γνωστοποίησε το όνομα του επιχειρηματία (Θ. Δουζόγλου) που – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του – είχε στόχο να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, αν την ηγεσία αναλάμβανε ο ίδιος.

Στην ανακοίνωσή της η Creta Farm σημείωνε πως «οι ισχυρισμοί του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, σύμφωνα με τους οποίους είχε προβάλλει αξιώσεις ύψους 11,6 εκατ. ευρώ από την Creta Farms, δεν επιβεβαιώνονται από τον έλεγχο, που πραγματοποίησε η PwC. Πάντως, σημειώνει πως «εντοπίστηκε η ροή του χρήματος επί του συνόλου του ποσού των 11,6 εκατ. ευρώ», όμως «από τις χρηματοοικονομικές αυτές ροές δεν επιβεβαιώθηκε καμιά υποχρέωση της Εταιρείας προς τον κ. Κ. Δομαζάκη».

Επίσης, τόνιζε τον προβληματισμό και τις ενστάσεις του δ.σ. σε σχέση με τους ισχυρισμούς του κ. Κ. Δομαζάκη για τις μετά 13 χρόνια απαιτήσεις του, ενώ σημείωσε πως «ποδείχθηκε ότι 3 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των δήθεν απαιτήσεων του, αφορά προσωπικό του δάνειο, στο οποίο φυσικά, ουδόλως εμπλέκεται η Creta Farms».

Κ. Δομαζάκης: Ο Θ. Δουζόγλου είναι ο υποψήφιος επενδυτής

Από την πλευρά ο Κων/νος Δομαζάκης ο οποίος τη Δευτέρα σε συνάντηση με δημοσιογράφους ισχυρίστηκε ότι βρει επενδυτή που προτίθεται να βάλει 15 εκατ. ευρώ άμεσα στην εταιρεία, την Τρίτη γνωστοποίησε πως πρόκειται για τον κ. Θεόδωρο Δουζόγλου.

Τόνιζε μεταξύ άλλων πως «υπήρξε συνάντηση με την Εθνική Τράπεζα, ως επικεφαλής του κοινοπρακτικού σχήματος των τραπεζών, στην οποία όπως είχαμε δεσμευτεί καταθέσαμε το Letter of Intent του επενδυτή που πρόκειται να επενδύσει ποσό έως και 15 εκ ευρώ στην ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜΣ ΑΒΕΕ.

Κατά τη συνάντηση αναλύσαμε τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής του επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας και γνωστοποιήσαμε ότι ο επενδυτής είναι ο κ. Θεόδωρος Δουζόγλου που προτίθεται να επενδύσει μέσω της εταιρίας SCDGROUP LTD συμφερόντων του που εδρεύει στην Κύπρο».