Creta Farms: Η χρηματοδότηση «ήρθε», τα δύσκολα ακολουθούν

Creta Farms: Η χρηματοδότηση «ήρθε», τα δύσκολα ακολουθούν

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Με πιο καθαρό ορίζοντα αντιμετωπίζει το μέλλον της η Creta Farms μετά τη συμφωνία των μεγαλομετόχων Μάνου και Τάκη Δομαζάκη, να ενεχυριασθούν -χωρίς όρους- μετοχές τους στην αλλαντοβιομηχανία, ως προϋπόθεση για την χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Πλέον η εταιρεία θα έχει την απαραίτητη στήριξη ώστε να μην παγώσει πλήρως η παραγωγή στο διάστημα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Πολλά από τα κεντρικά ζητήματα, όμως, παραμένουν αναπάντητα, με το κυρίαρχο να αφορά το ποιοi από τους επενδυτές θα φτάσουν στο τέλος της κούρσας και ποιοyς όρους θα θέσουν για τη διάσωση της εταιρείας. Και την πρώτη γεύση, οι “ενδιαφερόμενοι” θα την έχουν από την Παρασκευή κιόλας, πότε λήγει η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος.

Ακόμη και η ίδια η “λύση” στο θέμα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης είναι ενδεικτική της δυσκαμψίας στις διαδικασίες της Creta Farms καθώς για να εξασφαλισθεί η συναίνεση των αδελφών Δομαζάκη στην ενεχυρίαση των μετοχών, χρειάστηκαν σχεδόν πέντε εβδομάδες. Τελικά οι τράπεζες εξασφάλισαν το “ΟΚ” από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μάνο Δομαζάκη, ο οποίος μέχρι χθες έθετε μια σειρά από όρους, ενώ η συμφωνία του Τάκη Δομαζάκη θεωρήθηκε δεδομένη μια και ο τελευταίος είχε εξ αρχής δεχτεί την ενεχυρίαση υπό τον όρο ότι θα το δεχτεί και ο αδελφός του.

Το επόμενο βήμα, μετά την ενεχυρίαση θα είναι, η έγκριση από την πλευρά των τραπεζών της χρηματοδότησης (4-7 εκατ. Ευρώ) που θα επιτρέψει στην εταιρεία να μην “σβήσει” και να ξαναβάλει μπροστά τη γραμμή παραγωγής. Πρόκειται για μία εξέλιξη σημαντική, αφού κατά τις ενδείξεις θα επιτρέψει να προχωρήσει η διαδικασία του νέου επενδυτή με την Creta Farms εν λειτουργία. Παρ΄όλα αυτά η πρώτη φάση, αυτή της υποβολής των μη δεσμυτικών προσφορών θα γίνει χωρίς το “ρευστό” να έχει φτάσει στην εταιρεία.

Και η Παρασκευή θα είναι μια κρίσιμη ημέρα, καθώς θα αποτυπωθεί το πραγματικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά της διοίκησης της Creta Farms καλλιεργήθηκε κλίμα αισιοδοξίας ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον με τη διοχέτευση της πληροφορία ότι έχει εκδηλωθεί επίσημα ουσιαστικό ενδιαφέρον επτά επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην αγορά υπάρχουν πληροφορίες κατά τις οποίες τα σχήματα που ενδιαφέρονται για την Creta Farms πλησιάζουν τα 15. Ανάμεσά τους, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, της Chipita (που έχει ήδη τον έλεγχο της Nikas), η VNK Capital της οικογένειας Κάτσου (που έχει εντάξει στο portfolio των δραστηριοτήτων της στα τρόφιμα την Παλίρροια) και ο όμιλος Βιτζηλαίου της Impala που επίσης δραστηριοποιείται στον χώρο. Οι σχετικές πληροφορίες φέρουν μεταξύ των ενδιαφερομένων και μεγάλο ισπανικό όμιλο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων.

Το πρώτο βήμα για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή θα είναι η “εμφάνιση” στο τέλος της εβδομάδας. Το “στοίχημα” όμως θα είναι η παραμονή τους ως το τέλος της “κούρσας”. Αν και οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν επίσημα για τα οικονομικά δεδομένα της Creta, αφού υποβάλουν το ενδιαφέρον τους, οι ίδιοι έχουν ήδη συλλέξει στοιχεία ώστε από τώρα -έστω και ανεπίσημα- να κάνουν λόγο για υπεράριθμο προσωπικό (σε επίπεδα της τάξης του 40-50%) και για ανάγκη κουρέματος των υποχρεώσεων της Creta farms κατά 60 έως και 80%. Κάτι που σημαίνει ότι από τις δανειακές υποχρεώσεις ύψους 110 εκατ. Της Creta Farms θα “χρειαστεί” να κουρευτούν περίπου 70 εκατ. ευρώ, ενώ από τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές (άνω των 35 εκατ. ευρώ) θα ζητηθεί να “κουρευτούν” περί τα 20 εκατ.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, αν και θεωρούν ένα κούρεμα εκ των ων ουκ άνευ (όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές επιχειρήσεις διάσωσης) δύσκολα θα δεχθούν ένα τέτοιο επίπεδο “ψαλιδίσματος”. Πρόσθετο “θέμα” στο μέτωπο των τραπεζών αφορά το δάνειο που χορήγησε πριν μήνες (και λίγο πριν αποκαλυφθεί η πραγματική κατάσταση στην Creta) στην εταιρεία, η ΕΤΕπ και η οποία φέρεται να μην συζητά το ενδεχόμενο κουρέματος. Πάντως σύμφωνα με καλά ενημερωμένους κύκλους, η ενεχυρίαση των μετόχων των αδελφών Δομαζάκη, δίνει στις τράπεζες περισσότερες επιλογές και ενδεχομένως να τις καταστήσει πιο διαλλακτικές σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, καθώς θα ασκούν και τον έλεγχο της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αδελφοί Δομαζάκη διατηρούν τον έλεγχο στο κάτι λιγότερο από το 80% της Creta Farms που κατέχουν σε σχεδόν ισομεγέθη μετοχικά πακέτα. Το υπόλοιπο 20% είναι ήδη ενεχυριασμένο προς τράπεζες (Συνεταιριστική Χανίων) για μέρος του δανεισμού που έχει χορηγηθεί στην εταιρεία.

Οι 800 εργαζόμενοι, θα είναι άλλο ένα “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις με τους στρατηγικούς επενδυτές. Η πλευρά τους, κινείται ήδη δυναμικά για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και σύμφωνα με πληροφορίες θα χρειαστεί “πολιτική και επιχειρηματική επιδεξιότητα” για να βρεθούν λύσεις που να καλύπτουν και τις δύο πλευρές.