Capital Economics: Τελειώνει ο… ούριος άνεμος για την ελληνική οικονομία

Capital Economics: Τελειώνει ο… ούριος άνεμος για την ελληνική οικονομία

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος αλλά και την επόμενη διετία «βλέπει» η Capital Economics καθώς αναμένεται να εξασθενήσει ο ούριος άνεμος εξαιτίας της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης των επενδύσεων και της αρνητικής επίδρασης στις εξαγωγές από την αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Ο οίκος τοποθετεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 1,5% το 2019, στο 0,5% το 2020 και στο 0,7% το 2021, επισημαίνοντας ότι δεν θα συνεχιστεί ο ρυθμός μεγέθυνσης του 2018 που ήταν υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα φέτος καθώς τα εισοδήματα δέχονται ώθηση τόσο από την αύξηση του κατώτατου μισθού όσο και από την πτώση του πληθωρισμού. Επιπρόσθετα, η δημοσιονομική χαλάρωση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τα «δώρα» που αναμένεται να δώσει ενόψει εκλογών θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρ' όλα αυτά, μέρος της αύξησης της κατανάλωσης θα αντισταθμιστεί από την πτώση των εξαγωγών καθώς η ζήτηση παραμένει αδύναμη στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και από την συρρίκνωση των επενδύσεων. Την ίδια ώρα, το υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων υποδεικνύει ότι η τραπεζική χρηματοδότηση θα διατηρηθεί σε υποτονικά επίπεδα.

«Το 2020 και το 2021 η ανάπτυξη θα είναι πολύ χαμηλότερη καθώς ο ούριος άνεμος του 2019 θα εξασθενήσει. Εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει εν μέρει και αμφιβάλλουμε για το αν η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι αντίστοιχη με τη φετινή», σημειώνει ο οίκος.

Τέλος, εκτιμά ότι αν κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία η δημοσιονομική πολιτική θα είναι πιο χαλαρή αλλά δεν αναμένεται να είναι το ίδιο επεκτατική όπως φέτος που έχουμε εκλογές, ενώ θα αντιμετωπίσει εμπόδια και από τις επικείμενες αποπληρωμές χρέους.