Capital Economics: Συναγερμός για την ελληνική οικονομία

Capital Economics: Συναγερμός για την ελληνική οικονομία

Συναγερμό για την πορεία που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ελληνική οικονομία σήμαναν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της προεκλογικής παροχολογίας.

Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics, εκτιμώντας ότι είναι δικαιολογημένη η άνοδος της απόδοσης των ελληνικών κρατικών 10ετών ομολόγων στο 3,5%.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μία δέσμη προεκλογικών παροχών την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης τα μέτρα θα κοστίσουν 1,0% και 1,7% του ΑΕΠ φέτος και τον επόμενο χρόνο αντίστοιχα.

«Μπορεί να μην είναι καταστροφικό το κόστος καθώς το δημοσιονομικό πλεόνασμα ξεπέρασε το 1% του ΑΕΠ πέρσι ενώ βρισκόταν σε τροχιά για πλεόνασμα και φέτος, ωστόσο με τις εκλογές να πλησιάζουν και την οικονομία να έχει βγει λιγότερο από ένα χρόνο από τα μνημόνια, είναι βέβαιο ότι χτυπάνε "καμπανάκια"», σημειώνει ο οίκος.