Bloomberg: H Αθήνα θέτει σε αμφισβήτηση τη συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα

Bloomberg: H Αθήνα θέτει σε αμφισβήτηση τη συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα

Για κίνηση που θέτει σε αμφισβήτηση τη συμφωνία με τους δανειστές της στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ κάνει λόγο το Bloomberg, σχολιάζοντας την πρόσθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει από 3,5% σε 2,5% του ΑΕΠ τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2020 έως το 2022.

Το Bloomberg αναφέρεται στις χθεσινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των οποίων ανέφερε ότι ακόμα και με ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και για το σκοπό αυτό δημιούργησε ένα λογαριασμό μεσεγγύησης που μεταφέρει 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά διαθέσιμα ως εγγύηση για τους πιστωτές της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση χωρίς να παραβιάζει ούτε κατά 1 ευρώ την συμφωνία με τους εταίρους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, να σχεδιάσει προϋπολογισμούς μας με πλεονάσματα κατά 1% λιγότερο.

Στη συνέχεια το Bloomberg αναφέρεται στα όσα είπε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας τη φράση το «υποσχεθήκαμε να δώσουμε το 3,5% του ΑΕΠ μας για την εξυπηρέτηση του χρέους και αυτό θα πάρουν οι πιστωτές». Αυτό, αναφέρει το Bloomberg, μπορεί να γίνει είτε απευθείας από το πλεόνασμα είτε από τον δεσμευμένο λογαριασμό, στον οποίο έχουν μεταφερθεί τα 5,5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει το συγκεκριμένο σχέδιο στους δανειστές της.

«Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ξεκάθαρη. Το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022», σχολίασε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα και θα υπάρξουν συζητήσεις με τους πιστωτές, αλλά πρόκειται για ιδέα win- win» είπε από την πλευρά του αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, υποστηρίζει το Bloomberg.

Στη συνέχεια το ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρεται στο πακέτο μέτρων που παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι καθώς βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις ευελπιστεί να καλύψει τη διαφορά με την Νέα Δημοκρατία.

Διαβάστε ακόμα:

- Reuters: Ασαφές αν οι δανειστές έχουν εγκρίνει τις παροχές Τσίπρα