Aegean: Στο 3,6% «κλείδωσε» το επιτόκιο, στα 527,7 εκατ. οι προσφορές

Aegean: Στο 3,6% «κλείδωσε» το επιτόκιο, στα 527,7 εκατ. οι προσφορές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Από μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η έξοδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο της Aegean Airlines, καθώς πέτυχε σημαντική υπερκάλυψη για περίπου 2,6 φορές, καθώς ενώ ζητούσε 150 έως 200 εκατ. ευρώ, οι προσφορές έφτασαν στα 527,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το επιτόκιο της έκδοσης «κλείδωσε» στο 3,6%.

Ισχυρή ήταν η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών που έκαναν περισσότερες προσφορές από τους θεσμικούς, ενώ το «παρών» έδωσαν και δύο υπερεθνικοί οργανισμοί. Πρόκειται για την ΕΒRD και τη Black Sea Trade and Development Bank που από την πρώτη ημέρα της έκδοσης μπήκαν με 25 και 20 εκατ. αντίστοιχα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο management της εταιρείας.

Θυμίζουμε πως το βιβλίο της έκδοσης έκλεισε σήμερα Πέμπτη στις 16:00 ώρα Ελλάδος, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης στην πλατφόρμα εταιρικών ομολόγων του Χ.Α. θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019.

Σε ανακοίνωσή τους, οι τράπεζες Πειραιώς και Eurobank ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς τονίζουν:

Η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 527,7 εκατ. ευρώ, η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 3,60%, το επιτόκιο των Ομολογιών σε 3,60% και η τιμή διάθεσης των Ομολογιών σε 1.000 ευρώ εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής:

α) 120.000 Ομολογίες (60% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές και

β) 80.000 Ομολογίες (40% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

Που θα διατεθούν τα κεφάλαια της έκδοσης

Τα κεφάλαια από το ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ από την Aegean Airlines, θα διατεθούν ως εξής όπως ήδη έχει ενημερώσει η εταιρεία:

Ποσοστό 75%, δηλαδή 147,1 εκατ. ευρώ περίπου, θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μέρους των προγραμματισμένων προκαταβολών της δεσμευτικής συμφωνίας με την Airbus. Να υπενθυμίσουμε ότι η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση 30 αεροσκαφών νέας γενιάς της οικογένειας A-320neo, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 12 αεροσκάφη.

Ποσοστό 14%, δηλαδή 27,5 εκατ. ευρώ θα πάνε για την χρηματοδότηση μέρους της κατασκευής εκπαιδευτικού κέντρου και γραφείων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το κέντρο αυτό θα παρέχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους διδασκαλίας αλλά και σύγχρονους ιδιόκτητους εξομοιωτές πτήσεων και θα καλύπτει πλέον στην Ελλάδα όλον τον κύκλο των αναγκών του πτητικού προσωπικού το ομίλου της Aegean (πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας).

Τέλος, ένα ποσοστό της τάξης του 11%, δηλαδή 21,6 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρείας για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται τυχών επιστροφές κεφαλαίου και διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα:

- Ιδιώτες επενδυτές απογειώνουν το ομόλογο της Aegean