O Ευκλείδης μαλώνει τώρα και με τους φίλους του...

O Ευκλείδης μαλώνει τώρα και με τους φίλους του...

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Ο... πιο αριστερός Υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης, δεν βρίσκει πια ευήκοα ώτα ούτε στην Ευρώπη αλλ'' ούτε και στην Ελλάδα.

Εκδίδει σωρηδόν ανακοινώσεις, στηλιτεύοντας τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύουν άλλοι διεθνείς κι Ελληνικοί οργανισμοί που απλώς αναδεικνύουν το αυτονόητο, την αποτυχία της... Ευκλειδείου πολιτικής.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και η Eurostat ανακοίνωσαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας για το 2017 είναι 3,9% του ΑΕΠ.

«Δεν ξέρετε τι λέτε» απάντησε αμέσως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έσπευσε να αναπροσαρμόσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε 4,14% του ΑΕΠ επικαλούμενος τους «όρους Ενισχυμένης Μεταμνημονιακής Εποπτείας».

Βέβαια ο ίδιος ο Τσακαλώτος είχε καταθέσει Προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες με άλλον αριθμό ως πρωτογενές πλεόνασμα 2017, μόλις ...4,24%.

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τσακώθηκε με τον ΣΕΒ, γιατί ...υπέπεσε στο ατόπημα να διαβάσει προσεκτικά την Έκθεση Ανταγωνιστικότητας για το 2018 από το World Economic Forum (WEF) που κατέτασσε την Ελλάδα 4 θέσεις χαμηλότερα από την προηγούμενη χρονιά.

«Φταίει η μεθοδολογία» λέει και ξαναλέει ο υπερήφανος αριστερός Υπουργός Οικονομικών της δύσμοιρης Ελληνικής Δημοκρατίας η οποία με όποια κριτήρια κι αν αξιολογηθεί απολαμβάνει αξιοπιστίας λίγο υψηλότερης της Μποτσουάνας και της Λιβερίας....

«Οι υποκειμενικές αυτές αξιολογήσεις δεν δικαιολογούνταν από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές/ μακροοικονομικές βελτιώσεις στα μεγέθη της οικονομίας ή ανάλογες κατατάξεις ανταγωνιστικότητας από πλευράς ΕΕ (Euro Plus Monitor, Eurostat) και ΟΟΣΑ.» λέει -σε επίσημη ανακοίνωση- το Υπουργείο Οικονομίας.

Ακριβώς όπως ο Δον Κιχώτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παλεύει με τους ανεμόμυλους του οποίους φαντάζεται ως τρομερούς εχθρούς.

 «Κατά το διάστημα που οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομίας σε όλα τα επίπεδα προσπαθούσαν να αποδείξουν τη στρεβλότητα της παλαιάς μεθοδολογίας, ώστε έτσι να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας διεθνώς, ο ΣΕΒ μόνο σύμμαχος δεν ήταν σε αυτήν την προσπάθεια. Αντίθετα, μέχρι και πρόσφατα, εκπρόσωποι του υπεράσπιζαν με θέρμη την μεθοδολογία που σήμερα θεωρείται εντελώς ξεπερασμένη»...

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει επενδυτής σε ολόκληρο τον πλανήτη να πιστέψει τα λόγια του Υπουργού και να δώσει λίγα ψίχουλα από τα διαθέσιμά του, για να δανείσει την Ελλάδα έστω και με 4,5% δεν φαίνεται να απασχολεί, τον ρομαντικό Ευκλείδη της πολιτικής μας ζωής....