Ζ. Ζάεφ: Ξεκάθαρη επιβεβαίωση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018, 17:13
-A +A
Ζ. Ζάεφ: Ξεκάθαρη επιβεβαίωση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας

Πανηγυρίζει για την αναγνώριση της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» από την Ελλάδα ο Ζ. Ζάεφ και το προβάλει ως κεντρικό στοιχείο της καμπάνιας για το Δημοψήφισμα της 30ης  Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ζάεφ ήταν κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που οργάνωσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών η «Ακαδημία Επιστήμων και Τεχνών της Μακεδονίας» (MANU).

«Έχουμε μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση  της "μακεδονικής" ταυτότητας και γλώσσας: "Μακεδόνες", "μακεδονική" και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα αναγνώρισε την ταυτότητά μας. Η γλώσσα μας θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού: στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και σε όλους τους επίσημους θεσμούς και εκδηλώσεις», δήλωσε ο κ. Ζάεφ  προσθέτοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «μια καλή, έντιμη συμφωνία που επιβεβαιώνει την ταυτότητά μας και διασφαλίζει το μέλλον μας».

Ο ΥΠΕΞ Ν. Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η «Μακεδονία» πρέπει  να έχει καλές σχέσεις με τις χώρες μέλη της Ε.Ε. προτού γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας λέγοντας ότι είναι «ιστορικής σημασίας» και κάλεσε και τα μέλη του αντιπολιτευόμενου κόμματος να υπερβούν τις διαχωριστικές γραμμές και να ψηφίσουν την Συμφωνία δίνοντας μια ευκαιρία στο «μέλλον της Μακεδονίας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προερχόμενος από το αλβανόφωνο DUI, κ. Οσμάνι, δήλωσε ότι η «"Μακεδονία" βρήκε τελικά την φόρμουλα για να είναι ένα λειτουργικό πολυεθνικό πολυθρησκευτικό δημοκρατικό κράτος» και παρά το γεγονός ότι είναι Αλβανός υποστήριξε «την "μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα, εφόσον και ο κ. Ζάεφ στηρίζει τον νόμο για τις γλώσσες» (σ.σ. που προβλέπει ως δεύτερη επίσημη την Αλβανική σε όλη την έκταση του κράτους).

O πρόεδρος της Ακαδημίας “MANU” Τάκι Φίτι παραδέχθηκε ότι το θέμα της ονομασίας είναι δύσκολο και επώδυνο αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική, αν και η Συμφωνία όπως είπε «διασφαλίζει την "Μακεδονική" ταυτότητα, γλώσσα, πολιτισμό και παράδοση». Πάντως ο κ. Φίτι απέφυγε να απαντήσει για το εάν και πώς θα επέλθουν αλλαγές των κρατικών θεσμών όπως η Ακαδημία “MANU”, η τηλεόραση MRT και άλλοι θεσμοί.

N.M. 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα