Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Τα Βαρώσια είναι επικράτεια της 'ΤΔΒΚ'»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Τα Βαρώσια είναι επικράτεια της 'ΤΔΒΚ'»

Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία καταδικάζονται ρητά οι «μονομερείς ενέργειες» του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ προκάλεσε έντονη ενόχληση στην Άγκυρα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να υποστηρίζει ότι δεν αποδέχεται την απόφαση, καθώς βασίζεται στη «μαύρη προπαγάνδα» των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων για την Αμμόχωστο.

«Απορρίπτουμε την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας Βαρώσια, που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), Ερσίν Τατάρ στις 20 Ιουλίου 2021, καθώς και οι δηλώσεις διαφόρων χωρών που βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς και ασυμβίβαστες με τις πραγματικότητες του νησιού. Αυτές οι δηλώσεις βασίζονται σε ελληνική και-ελληνοκυπριακή μαύρη προπαγάνδα και αβάσιμους ισχυρισμούς, ότι τα Βαρώσια δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ, ότι η ΤΔΒΚ θα κατασχέσει τα ακίνητα στο και θα φέρει τους εποίκους. Τα Βαρώσια είναι μέρος της επικράτειας της ΤΔΒΚ», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο.

Επισήμανε δε ότι όλες οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμα και της Ρωσίας, γίνονται επειδή δε θέλει κανένας το τουρκοκυπριακό κράτος να αναγνωριστεί.

«Δεν έχει νόημα για την ΕΕ να μιλά για νομιμότητα, καθώς δέχτηκε παράνομα την ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Ένωση, ομολογώντας ότι αυτή ήταν πολιτική απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που υποστήριξαν την ανομία εκείνη την εποχή. Το γεγονός ότι αυτή η ομάδα προσπαθεί τώρα να μας διδάξει την νομιμότητα είναι εντελώς μια πράξη υποκρισίας», προσθέτει η ανακοίνωση.