Το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν στους Διεθνείς Οργανισμούς και η Αγία Σοφία
Διπλωματία

Το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν στους Διεθνείς Οργανισμούς και η Αγία Σοφία

Η Αγιά Σοφιά έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το όνομα UNESCO προέρχεται από τα αρχικά: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα, η UNESCO έχει αποστολή να ενθαρρύνει τη διεθνή ειρήνη και τον παγκόσμιο σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Εκτός από την UNESCO υπάρχουν και άλλες Οργανώσεις του ΟΗΕ που έχουν σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά και δυστυχώς χειραγωγούνται από την Τουρκία όπως θα καταδειχθεί στη συνέχεια.

Με το διαβατήριο των Ηνωμένων Εθνών (United Nations = UN)

Εκτός από την UNESCO, μία άλλη Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να  μπει στο σκοπευτικό, διότι η αποστολή της έχει άμεση σχέση με την αλλαγή χρήσης του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας. Η Οργάνωση αυτή είναι η UNAOC που προέρχεται από τα αρχικά: United Nations Alliance of Civilizations, δηλαδή «Συμμαχία των Πολιτισμών». Το ειδικό καθεστώς και η Αποστολή της UNAOC έχουν αναγνωριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (UN General Assembly) κατά την 42η Ολομέλεια της 10ης Νοεμβρίου 2009 (A/RES/64/14)  καθώς και της 98ης Ολομέλειας της 6ης  Ιουλίου 2015 (A/RES/69/312).

Ονομάστηκε έτσι για να αντισταθμίσει την θεωρεία «Σύγκρουσης των Πολιτισμών» στο βιβλίο «The Clash of Civilizations and the Remaking of World order» του Samuel P. Huntington, που προβλέπει σύγκρουση της Ανατολής με τη Δύση ή άλλως των Μουσουλμάνων με τους Χριστιανούς. Στη μέση πάντοτε βρίσκεται με δική της επιλογή η Τουρκία. Ενθυμούνται οι μελετητές τις προβλέψεις του μελλοντολόγου Alvin Toffler και το φιλοσόφημα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα διακυβέρνησης ενός Δημοκρατικού Μουσουλμανικού Κράτους. Προ ετών η θεωρεία αυτή περιλαμβανόταν στην διδακτέα ύλη του Πανεπιστημίου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτιμάτε ότι αποτέλεσε τη θεωρητική βάση για το ξέσπασμα της «Αραβικής Άνοιξης». Σήμερα η αντίληψη περί της Δημοκρατικότητας του Τουρκικού καθεστώτος έχει καταρρακωθεί και η ιδέα να χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα, έχει αλλάξει διεθνώς. 

Σκοπός ίδρυσης της UNAOC, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της, είναι: «να ενισχύει την παγκόσμια  ανταλλαγή πολιτιστικής κουλτούρας, να προάγει την αρμονία μεταξύ των εθνών, να προλαμβάνει συγκρούσεις και να προάγει την κοινωνική συνοχή». Η αλλαγή της χρήσης του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας εμπίπτει στις αρμοδιότητες της UNAOC. Ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί,  είναι οι δεσμοί της Οργάνωσης αυτής του ΟΗΕ με την σύγχρονη αναθεωρητική Τουρκία και μάλιστα με αυτόν τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Πρώτο σημαντικό ζήτημα με βαρύνουσα σημασία, είναι το γεγονός ότι συνιδρυτής της UNAOC το 2005 ήταν ο κ. Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ Κόφι Ανάν. Προφανώς δεν ήταν τυχαία η χρονική συγκυρία για το Σχέδιο Ανάν (Anan Plan) που είχε εκπονηθεί για την Κύπρο, αλλά ούτε οι τότε δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με την ανάγκη αναγνώρισης των Τουρκοκυπρίων.

Η χρηματοδότηση της ισλαμικής νεολαίας όπου γης

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η λίστα με τους δέκα μεγαλύτερους δωρητές (top ten donors)  της UNAOC. Οι δωρητές αυτοί μέχρι το 2019, με τη σειρά μεγέθους οικονομικής προσφοράς είναι: η Τουρκία, η Ισπανία, η εταιρεία BMW,το Κατάρ, η Αγγλία, η Γερμανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Σουηδία, η Φιλανδία και η Σαουδική Αραβία. Επίσης αξιοσημείωτο και αρκούντως εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ως κορυφαίος  δωρητής στους “UNAOC top ten donors” και μάλιστα με διαφορά εκατομμυρίων δολαρίων από τον δεύτερο, είναι η Τουρκία.

Η Οργάνωση αυτή του ΟΗΕ, για να επιτύχει τους σκοπούς της, δραστηριοποιεί συγκεκριμένες υποομάδες, όπως ενδεικτικά είναι:

Το “UNAOC Youth Solidarity Fund” που είναι το διεθνές ταμείο χρηματοδότησης με το κύρος του ΟΗΕ, από το οποίο υποστηρίζονται οικονομικά με επιλεκτική διαδικασία νεαρά άτομα από την Ασία και την Αφρική κυρίως μουσουλμανικής προέλευσης, όπως για παράδειγμα από τη Λιβύη ή τη Σομαλία.

Το “UNAOC Global Forum” που είναι μία πλατφόρμα που χρησιμοποιείται ως εργαλείο ανταλλαγής απόψεων και έντεχνης καθοδήγησης των νέων. Εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται ότι συγκεκριμένα άτομα, εκμεταλλεύονται επιδέξια την δράση αυτή υπό την κάλυψη του ΟΗΕ. Τουρκικές Υπηρεσίες προάγουν με μεθοδεύσεις την ισλαμική νεοοθωμανική παρασκηνιακή ατζέντα .

Υπάρχουν πολλά και απτά παραδείγματα ότι με την ανωτέρω μεθόδευση, προετοιμάζεται μία παγκόσμια νέα ισλαμο-οθωμανική νεολαία που υποστηρίζει τα Τουρκικά συμφέροντα. Οι νέοι αυτοί προωθούνται από τις τουρκικές Υπηρεσίες και εμφανίζονται, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, ως «διεθνούς κύρους παγκόσμιοι καθοδηγητές» για τα Μουσουλμανικά θέματα. Στη συνέχεια και πάντα με την σχετική υποστήριξη των τουρκικών Υπηρεσιών «τοποθετούνται» σε διεθνείς Οργανισμούς, Ιδρύματα και Ινστιτούτα. Δραστηριοποιούνται επίσης στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, για την «κατευθυνόμενη» ενημέρωση και τεκμηρίωση σε θέματα  που υποστηρίζουν τα στρατηγικά αναθεωρητικά σχέδια της Τουρκίας.  Τα νεαρά αυτά άτομα εμφανίζουν πλούσια βιογραφικά που όμως η προσωπική γνωριμία μαζί τους δίνει την αίσθηση ότι ο ισλαμικός φανατισμός υπερέχει όλων των άλλων τυπικών προσόντων τους.

Τα πλοκάμια διείσδυσης και χειραγώγησης της διεθνούς κοινής γνώμης δια μέσου Διεθνών Οργανισμών, καθώς επίσης και η στρατολόγηση νέων υποστηρικτών της τουρκικής ισλαμικής προπαγάνδας, είναι μέρος των ευρύτερων αναθεωρητικών στρατηγικών σχεδίων της Τουρκίας.

Οι Τουρκικές Αερογραμμές (Turkish Airlines) υποστηρικτής στους σχεδιασμούς

Στα πλαίσια λειτουργίας της UNAOC, οι Turkish Airlines παρέχουν οικονομική ή και δωρεάν μεταφορά σε νέους από Ασία και Αφρική, στα πλαίσια της ¨Συμμαχίας των πολιτισμών», όπως όμως το αντιλαμβάνεται η Τουρκία. Βοηθάει του ισλαμιστές νέους να βρουν το πεπρωμένο τους στην Ευρώπη. Δηλαδή κατά την Τουρκική αντίληψη, η Χριστιανική Ευρώπη θα πρέπει να αποδεχθεί την εισροή πολλών χιλιάδων μουσουλμάνων μεταναστών στα πλαίσια της «Συμμαχίας των Πολιτισμών» για να αποφύγει την επαπειλούμενη «Σύγκρουση των Πολιτισμών». Οι νεαροί αυτοί συρρέουν στη δυτική Τουρκία με τη βοήθεια των Τουρκικών Αερογραμμών, για να εισβάλουν στη συνέχεια στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος. Η διαδρομή μέσω Ελλάδος είναι επιλεκτική και καθοδηγούμενη, αποφεύγοντας για παράδειγμα τη Βουλγαρία.  Τα σχετικά πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο είναι απόδειξη της Τουρκικής μεθόδευσης. 

Ως επιστέγασμα της στενής συνεργασίας, στις 24 Σεπτεμβρίου 2019, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράφηκε ειδική Συμφωνία συνεργασίας των Τουρκικών Αερογραμμών με την UNAOC. Στην τελετή ήταν παρόντες βεβαίως οι κκ Ερντογάν και Τσαβούσογλου. Πιο συγκεκριμένα, στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η Συμφωνία δημοσιοποιήθηκε με τον περιγραφικό τίτλο: “Turkish Airlines and UNAOC create joint platform”.

Στο δια ταύτα

Η αλλαγή της χρήσης του ιστορικού και εμβληματικού ναού της Αγιά Σοφιάς στη Κωνσταντινούπολη και την μετατροπή του σε τζαμί έστω και μένα παράλληλο καθεστώς λειτουργίας μουσείο-τζαμί, είναι κατάφορη παραβίαση των Αρχών ύπαρξης και λειτουργίας της UNAOC δηλαδή της «Συμμαχίας των Πολιτισμών» που  ο ίδιος ο Ερντογάν συν-ίδρυσε στον ΟΗΕ. 

Η απροκάλυπτη υποστήριξη από τον Πρόεδρο Ερντογάν αλλά και τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης της πρότασης για την μετατροπή του ιστορικού μνημείου σε τζαμί, είναι προκλητική και δημιουργεί σύγκρουση πολιτισμών (clash of civilization) και όχι Συμμαχία των πολιτισμών (Alliance of Civilization). Η UNAOC μόνο κατ΄ ευφημισμό φαίνεται ότι ονομάστηκε έτσι, αφού παρέχει διεθνή κάλυψη στον ο νεο-οθωμανό  λύκο Ερντογάν που εμφανίζεται ως πρόβατο.

Θα πρέπει επομένως να καταδειχθεί με κάθε πρόσφορο μέσον, κυρίως δια της διπλωματικής οδού και των διεθνών δημοσιευμάτων,  η διγλωσσία της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και η εργαλιοποίηση των Διεθνών Οργανισμών για την παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης.

H εργαλιοποίηση αυτής της μορφής καταρρακώνει το κύρος Διεθνών Οργανισμών όπως ο ΟΗΕ. Ο βασικός εκφραστής και ενορχηστρωτής της χειραγώγησης είναι ο Πρόεδρος Ερντογάν και μοχλός του η Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας, η γνωστή ΜΙΤ.

* O Ιωάννης Αναστασάκης είναι Αντιπτέραρχος εα, στρατηγικός αναλυτής με εξειδίκευση στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο, τους εξοπλισμούς και τις Αμυντικές Επενδύσεις, καθώς και τις Διεθνείς Αμυντικές Σχέσεις. Είναι πρόεδρος του Athens Alumni Hub του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης - GCSP (=Geneva Centre for Security Policy), καθώς και ιδρυτής της δεξαμενής εμπειρογνωμόνων ROSED (=Regional Observatory, Security for Economic Development).