Την Πέμπτη η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Την Πέμπτη η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει την Πέμπτη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η επικοινωνία εκτός από συμβολικής σημασίας, καθώς θα γίνει ανήμερα της εθνικής επετείου, είναι και ουσίας, καθώς θα αφορά τα πολλά ζητήματα που απασχολούν τις δυο χώρες, επιβεβαιώνοντας τις στενές μεταξύ τους σχέσεις και τη διάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να στρέψει το βλέμμα της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η επικοινωνία θα γίνει μερικά 24ωρα μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο αμερικανικό αεροπλανόφορο Αιζενχάουερ και ενώ στις 8 Απριλίου αναμένεται να επισκεφθείθ το αμερικανικό Πεντάγωνο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωσταντίνος Φλώρος.

Νωρίτερα, αιχμές κατά της Άγκυρας άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που συμμετείχε στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον  Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν.  

Να σημειωθεί ότι σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφέρει: «Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον @POTUS (Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν) στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας. Έχω καλέσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να συμμετάσχει στη συνάντησή μας για να μοιραστεί τις απόψεις του σχετικά με τη μελλοντική μας συνεργασία. Ώρα να ανοικοδομήσουμε τη διατλαντική μας συμμαχία».

Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι στη σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συζητηθούν το θέμα των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό, τα θέματα της Ρωσίας και της Τουρκίας καθώς και η βιομηχανική πολιτική της Ένωσης. 

Tη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου στην Σύνοδο Κορυφής επιβεβαίωσε σχεδόν ταυτόχρονα και ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν «θα έχει συνεργασία με τους ηγέτες της Ε.Ε. σχετικά με την επιθυμία του να ανανεώσει τις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ, να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής και να εμβαθύνουν την, μεγαλύτερη παγκοσμίως, επενδυτική και εμπορική σχέση».

Η τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ήταν στις 5 Απριλίου 2009, επί προεδρίας του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Ου. Μπους συμμετείχε επίσης στη σύνοδο που έγινε τον Ιούνιο του 2001 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ο κ. Μπάιντεν, o οποίος έχει ήδη δώσει το στίγμα των προθέσεων του για την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ευρώπης, θα συζητήσει επίσης τα θέματα της Ρωσίας και της Κίνας, με τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι χαιρέτισαν την προεδρία του ως μία ευκαιρία για ενδυνάμωση των προτεραιοτήτων της Ε.Ε. στα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπερθέρμανση του πλανήτη.