Στις 15 Ιανουαρίου η τελευταία ψηφοφορία για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ

Στις 15 Ιανουαρίου η τελευταία ψηφοφορία για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ

Τέλος στα «ψέματα» για  την Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι στις 15 Ιανουαρίου θα γίνει η τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων  που αποτελεί και την τελευταία φάση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ό,τι αφορά τη γειτονική χώρα.

Αμέσως μετά, «το συντομότερο» όπως αναφέρει η Συμφωνία, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών μέσα στο δύσκολο και εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η δυνατότητα διαμόρφωσης της αναγκαίας πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τον Τ.Τζαφέρι , αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση σήμερα στο Στιπ και στο Τέτοβο, η κυβέρνηση εντός δύο ημερών θα καταθέσει την τελική πρόταση της και  την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ξεκινά η συζήτηση των επιτροπών σχετικά με τα σχέδια τροπολογιών  του Συντάγματος .

Συγχρόνως θα αρχίσει να τρέχει η προθεσμία για υποβολή  τροπολογιών επί των προτάσεων που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. Στις 9 Ιανουαρίου θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για την  συζήτηση των τροπολογιών η οποία θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό με την ψηφοφορία  που απαιτεί πλειοψηφία 2/3 (80 βουλευτές) στις 15 Ιανουαρίου.

Στις εκκρεμότητες που υπάρχουν βεβαίως συμπεριλαμβάνεται και το εάν ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, επιχειρήσει να παρακωλύσει την διαδικασία αρνούμενος να υπογράψει τους σχετικούς  νόμους, αν και στο πλαίσιο της διαβούλευσης έχουν εκφραστεί  διάφορες ιδέες για να ξεπερασθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα