Στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ο Παναγιωτόπουλος - Ποιους θα συναντήσει

Στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ο Παναγιωτόπουλος - Ποιους θα συναντήσει

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από το πρωί σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται εν μέσω κλιμακούμενων απειλών και προκλήσεων από την Τουρκία και ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ν. Παναγιωτόπουλος θα έχει διμερείς επαφές. Αναλυτικά, θα έχει συνάντηση με τον νέο υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί (έχει αντικαταστήσει τη Φλοράνς Παρλί) στη διάρκεια της οποίας θα επιβεβαιωθεί ο στρατηγικός χαρακτήρας της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Στη συνέχεια, θα έχει συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του με τον οποίον θα συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και το αίτημα που προωθεί η Πολωνία (και συμφωνεί μεταξύ άλλων και η Ελλάδα) να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τα δημοσιονομικά κεφάλαια των χωρών.

Ακόμα, θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ.

Ακάρ: Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο

Εντωμεταξύ, λίγες ώρες μετά την έντονη αντιπαράθεση που είχε με τους Έλληνες βουλευτές στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί  Ακάρ, έριξε τους τόνους μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή». 

Αναλυτικά, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες, όπως οι διερευνητικές επαφές, και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές τις συναντήσεις, όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο».