Χωρίς συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ η συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη

Χωρίς συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ η συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη

Χωρίς οριστική συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ έληξε και αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Νικολά Ντιμιτρόφ, όπως ανακοίνωσε ο απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Νίμιτς πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες.

«Οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί, η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελική λύση» ξεκαθάρισε ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του, της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ κάνοντας μια αποτίμηση της προόδου που επετεύχθη στην διάρκεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα για το ονοματολογικό στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».

Νωρίτερα και σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας hellasjournal.com μετά την απόρριψη από τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ της ονομασίας «Gorna (Upper) Macedonia» - «Άνω Μακεδονία», που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά, συζητήθηκε και πάλι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» - «Republika Severna Makedonija».

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η ονομασία «Nova Macedonia» - «Νέα Μακεδονία»» δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες, και έτσι έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» - «Republika Severna Makedonija» η οποία είναι πλέον και η πιο πιθανή ως τελική.

Η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία της ιστοσελίδας ωστόσο αυτή η ονομασία περιλαμβάνεται στο πακέτο των προτάσεων του κ. Νίμιτς. 

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ανοίγοντας δημοσίως τα χαρτιά του λίγες ώρες πριν τη νέα συνάντηση του υπουργού Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως θα είναι «μεγάλη νίκη» για την ελληνική πλευρά εάν «κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα “Μακεδονία”».

Ο πρωθυπουργός με την κίνηση αυτή έδειξε τις προθέσεις του καθώς και τις οδηγίες με τις οποίες έχει προσέλθει ο Νίκος Κοτζιάς στη διαπραγμάτευση, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, ενώ προσδιόρισε ουσιαστικά και το πλαίσιο της συζήτησης πριν καν αυτή οδηγηθεί στην τελική της φάση.

Μαραθώνιες οι χθεσινές διαπραγματεύσεις 

Χθες οι δύο πλευρές είχαν πολύωρη συνάντηση προκειμένου να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση από τη λίστα των ονομάτων που έχει προτείνει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, χωρίς όμως αυτό να καταστεί εφικτό σε πρώτη φάση.

Η ελληνική πλευρά προσήλθε στη συζήτηση έχοντας ήδη ζητήσει να μην περιλαμβάνεται στη λίστα το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα ανάλογα με αυτά που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με την πρόταση που φέρεται να είχε συμφωνήσει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δηλαδή το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόταση αυτή άλλαξε άλλωστε τα δεδομένα και οδήγησε σε ένα νέο κύκλο επαφών των δύο υπουργών Εξωτερικών, που πλέον αναζητούν ένα όνομα το οποίο θα επιτρέψει στην πλευρά των Σκοπίων να αποδεχτεί τη χρήση του «erga omnes».

Υπενθυμίζεται πως ο Ζόραν Ζάεφ είχε σημειώσει πως αποδέχεται το erga omnes μόνο στην περίπτωση που γινόταν αποδεκτή η ονομασία Μακεδονία του Ίλιντεν», αν και πλέον εμφανίζεται διατεθειμένος να υπαναχωρήσει εφόσον η όποια πρόταση του επιτρέπει να την περάσει από το Κοινοβούλιό του αλλά να πείσει και την κοινή γνώμη των Σκοπίων πως δεν θίγει την «μακεδονική ταυτότητα».