Σ. Λαβρόφ: Με χρηματισμό και εκβιασμό βουλευτών στα Σκόπια πέρασαν οι αλλαγές στο Σύνταγμα

Σ. Λαβρόφ: Με χρηματισμό και εκβιασμό βουλευτών στα Σκόπια πέρασαν οι αλλαγές στο Σύνταγμα

Τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων πέρασαν χάρη σε χρηματισμό και εκβιασμό βουλευτών επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σε συνεντευξή του στην ΕΦΣΥΝ. Παράλληλα άφησε αιχμές για τον ρόλο των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι υπήρξε άμεση εμπλοκή στη διαδικασία του Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια.

«Προφανής είναι η κατακόρυφη συνεχής παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις εσωτερικές υποθέσεις της "Μακεδονίας". Σε καθημερινή βάση οι πολίτες της καλούνταν να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους. Το δημοψήφισμα, όπως είναι γνωστό, απέτυχε. Σ' αυτή την κατάσταση στη Βουλή στις 19 Οκτωβρίου, με εκβιασμό και χρηματισμό βουλευτών, επιβλήθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές, με άμεση εμπλοκή ξένων διπλωματών, συμπεριλαμβανομένου και του εκεί πρέσβη των ΗΠΑ. Τώρα γίνονται πυρετώδεις απόπειρες να πάρει η διαδικασία την τελική της μορφή στις αρχές του 2019.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια τέτοια σπουδή εξυπηρετεί τον μοναδικό σκοπό της Ουάσινγκτον για τη βεβιασμένη ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οι σπέκουλες ότι η αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι δήθεν αναγκαία για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας δεν αντέχουν καμία κριτική. Οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για το θέμα μπορούν να διαρκέσουν, όπως λέει η εμπειρία, μερικές δεκαετίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σ. Λαβρόφ. 

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχουν αντικειμενικά προσκόμματα τα οποία θα εμπόδιζαν τη σταθερή ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων» και εκτιμά πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και οι σημερινές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον Πρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, θα δώσει την ευκαιρία σε Ελλάδα και Ρωσία να επιστρέψει ο διμερής διάλογος στην ομαλή του πορεία.