Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία διαταράσσει τις ισορροπίες -Δεν βλέπει η Άγκυρα να εξασφαλίζει F-16

Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία διαταράσσει τις ισορροπίες -Δεν βλέπει η Άγκυρα να εξασφαλίζει F-16

Στις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου που κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν, να μη διαταράσσει η Ουάσινγκτον τις ισορροπίες στην πολιτική της μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απάντησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Όπως επεσήμανε, μιλώντας στον Σκάι,  η ισορροπία διαταράσσεται με τις συμπεριφορές της  Άγκυρας που πλέον αποτελούν πρόβλημα που αναγνωρίζουν όλοι και δεν είναι μόνο θέμα διμερές.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η  Ελλάδα εισακούγεται και εκτιμάται από τους συμμάχους της, και μάλιστα από τον ισχυρότερο σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναγνωρίζεται ως αξιόπιστος εταίρος.

«Εξηγήσαμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή την εποχή και όσον αφορά τη συμπεριφορά απέναντι στη σύμμαχο Ελλάδα στους κόλπους του ΝΑΤΟ με τις υπερπτήσεις και τις προκλητικές δηλώσεις, αλλά και τη συμπεριφορά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα εισακούγεται από τους συμμάχους της, εκτιμάται και αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τον ισχυρότερο των συμμάχων μας, που δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό προέκυψε από την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά στην προοπτική αποκτήσεως των αεροσκαφών F-35, ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του, «διότι αυτό εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό όταν με ερώτησε τι θα μπορούσε να ζητήσει από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ».

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι «ήδη έχουν υπάρξει αρκετά προχωρημένες συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία τη Lockheed Martin η οποία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη σχέση της με την ΕΑΒ σε αυτό το επίπεδο ενώ στην επιστολή Μπλίνκεν που συνόδευσε τη δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που περάσαμε από τη Βουλή, οι ΗΠΑ αναγνώριζαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35». Στο σχέδιο που έχουμε εκπονήσει για την ενίσχυση συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων «εντάσσεται και η απόκτηση των F-35, στο μέλλον όμως» πρόσθεσε.

«Κάνουμε αυτό που πρέπει για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεών μας και να αποθαρρύνουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές και βλέψεις και επιβουλές από οπουδήποτε και αν προέρχονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο αίτημα της Τουρκίας για την απόκτηση F-16, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες αν εγκριθεί από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, δηλαδή το Κογκρέσο και τη Γερουσία». «Ο δρόμος για την απόκτηση ή την αναβάθμιση των F-16 σύμφωνα με αυτά που ζητεί η τουρκική πλευρά, είναι μακρύς και αβέβαιος» προσέθεσε.

Για δε το ενδεχόμενο απόκτησης F-35 από την Τουρκία, παρατήρησε ότι «οι Αμερικανοί δεν θα μπορούσαν να δεχθούν την παράλληλη απόκτηση και F-35 και S-400 και εμμένουν σε αυτή τους την απόφαση». «Οπότε έχει πολύ μέλλον αυτή η υπόθεση και θα εξαρτηθεί από τη συνολική συμπεριφορά των Τούρκων», σχολίασε περαιτέρω..

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα ήταν σε θετική τροχιά.

 «Μπορώ να πω ότι οι διαπραγματεύσεις μας και οι συναντήσεις μας προχωρούν θετικά και το Κογκρέσο θα πρέπει επίσης να εργαστεί σε αυτό», είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από τη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη. 

«Πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.