Προχωρά, έστω και μετ' εμποδίων, η έγκριση της συμφωνίας στα Σκόπια

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, 08:55 - Τελευταία ενημέρωση: 20:35
-A +A
Προχωρά, έστω και μετ' εμποδίων, η έγκριση της συμφωνίας στα Σκόπια

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, που αποκάλεσε τον Νικολά Ντιμιτρόφ προδότη, αλλά και διαδηλώσεων έξω από το κοινοβούλιο των Σκοπίων κατά της κυβέρνησης Ζάεφ, ξεκίνησε η συζήτηση της του νόμου με τον οποίο επικυρώνεται η συμφωνία με την Ελλάδα. Η διαδικασία γίνεται με τη μορφή του κατεπείγοντος και το βλέμμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 28-29 Ιουνίου, αλλά και του ΝΑΤΟ, στις 11-12 Ιουλίου. 

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης από τη γειτονική χώρα, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε καταρχήν, με 69 ψήφους υπέρ και 40 κατά. Στη συνέχεια, παραπέμφθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αμέσως μετά στη Νομοθετική Επιτροπή, που αναμενόταν να το επικυρώσουν χωρίς προβλήματα, ειδικά από τη στιγμή που η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE είχε δηλώσει ότι θα απέχει.

Πάντως, τo ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της σημερινής ψηφοφορίας είναι ότι τη συμφωνία, εκτός από τους βουλευτές του κόμματος του Ζάεφ, υποστήριξαν σύσσωμα και τα αλβανικά κόμματα, τα οποία και έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι το κύριο ενδιαφέρον τους είναι η είσοδος της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ -προαναγγέλλοντας έτσι το «ναι» και στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της τελευταίας στιγμής που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο της πΓΔΜ, η συμφωνία θα κατατεθεί εκ νέου στην ολομέλεια της Βουλής αύριο Τετάρτη, όπου και αναμένεται να λάβει τη θετική ψήφο -πιθανότατα εντός της ημέρας και το αργότερο ως την Παρασκευή. Στη συνέχεια, μετά την ψήφιση, ο σχετικός νόμος κύρωσης της συμφωνίας θα σταλεί προς υπογραφή στον πρόεδρο της χώρας, τον Γκιόργκι Ιβάνοφ ο οποίος μέχρι τώρα έχει ταχθεί κάθετα κατά της συμφωνίας. Αν, λοιπόν, δεν υπογράψει τη συμφωνία θα πρέπει να την επιστρέψει στη Βουλή, όπου η διαδικασία ψήφισης-κύρωσης θα επαναληφθεί.

Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον πάρει και για δεύτερη φορά τη θετική ψήφο -όπως και αναμένεται να γίνει- ο πρόεδρος Ιβανόφ είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να την υπογράψει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκιόρκι Ιβανόφ αρνήθηκε ακόμα και τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας, διακόπτοντας μέσα σε λίγα λεπτά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την κάθετη αντίρρησή του στα όσα συμφωνήθηκαν με την ελληνική πλευρά.  

Ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν είναι το μόνο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Ζάεφ. Ειδικότερα, μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης πνέει τα μένεα κατά τη συμφωνίας ενώ τα Σκόπια συγκλονίζονται τις τελευταίες ημέρες από βίαιες διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή το βράδυ έξω από το σκοπιανό κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Σκοπιών, με διαδηλωτές να επιχειρούν να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί, ενώ 25 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση.

Τέλος η συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καθορισθεί, πριν από μία συνταγματική αναθεώρηση που θα πρέπει εκ νέου να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Φωτογραφία: APImages

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 11/08/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα