Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Προειδοποιώ την Ελλάδα - Θα υποστείτε τις συνέπειες

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Προειδοποιώ την Ελλάδα - Θα υποστείτε τις συνέπειες

Νέες απειλές προς τη χώρα μας εξαπέλυσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προχώρησε ένα ακόμα βήμα στην τακτική της τουρκικής προκλητικής ρητορικής. «Αν μπείτε σε  περιπέτειες για λογαριασμό άλλων, θα υποστείτε τις συνέπειες. Αυτή είναι μια προειδοποίηση προς την Ελλάδα» τόνισε και με απαξιωτικό ύφος την κάλεσε «να συνέλθει και να συμμαζευτεί».  

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση με θέμα «Τελευταίο Φρούριο Χαϊμάνα στον Εθνικό Αγώνα» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Έλληνας συνεχίζει να έχει φαγούρα» και προειδοποίησε πως για τις συνέπειες που θα υποστεί «αν μπει σε περιπέτειες για λογαριασμό άλλων» χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους αναφέρεται.

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε την επιθετική ρητορική του λέγοντας ότι «εδώ σώσαμε την Ανατολία, την αρχαία τουρκική γη, από τις ελληνικές θηριωδίες. Τώρα, όταν φτάνουμε στο σήμερα, ενώ προσπαθούμε να σεβαστούμε τα δικαιώματα της γειτονίας ο Έλληνας συνεχίζει να ξύνεται» και πρόσθεσε πως παρόλο που «το τουρκικό έθνος ήταν κουρασμένο στον πόλεμο που κράτησε χρόνια, ο τουρκικός στρατός πέρασε με επιτυχία αυτή τη μεγάλη δοκιμασία για το έθνος και την πίστη του».

«Αυτό είναι το πνεύμα. Επομένως, όλοι πρέπει να συνέλθουν. Λέμε ιδιαίτερα στην Ελλάδα: Μην είσαι πιόνι των άλλων. Μην συνεχίσεις να προκαλείς γιατί η φιλία της Τουρκίας είναι αρχαία και η εχθρότητά της είναι σοβαρή. Να το έχετε υπόψη σας επίσης». υπογράμμισε.

Τα τουρκικά ΜΜΕ επαναλαμβάνουν τους ισχυρισμούς περί «κλειδώματος των τουρκικών μαχητικών που πετούσαν στο Αιγαίο με ραντάρ από το σύστημα αεράμυνας S-300», αλλά και το ότι «το περασμένο Σαββατοκύριακο, σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής άνοιξαν πυρ παρενόχλησης σε εμπορικό πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα στο Αιγαίο».

Νωρίτερα. επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία με το «νταηλίκια γιοκ» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ εξαπέλυσε μερίδα του τουρκικών ΜΜΕ με την Υeni safak να τον αποκαλεί ««ψευτονταή» και να σχολιάζει αρνητικά τη συμμαχία της χώρας μας με τις ΗΠΑ και την Γαλλία.

Στην πλειοψηφία τους τα τουρκικά ΜΜΕ επικεντρώνονται στις αναφορές του πρωθυπουργού για την Τουρκία, τόσο στην ομιλία του το Σάββατο, όσο και στη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή.

«Στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει όλη τη δύναμη του Έθνους μας: Όχι, κύριε Ερντογάν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και επισήμανε: «Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Η τουρκική εφημερίδα Υeni safak με τίτλο «Ψευτονταής: Κρύβεται πίσω από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία» χαρακτηρίζει προκλητικές τις δηλώσεις του για την Τουρκία και σχολιάζει αρνητικά τη δήλωσή του για τις συμμαχίες που έχει με πολλές χώρες, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ και την Γαλλία.

«Ισχυριζόμενος ότι έκανε συμμαχίες με πολλές χώρες, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι εμπιστεύεται τις ΗΠΑ και τη Γαλλία έναντι της Τουρκίας. Πανικόβλητος μετά την προειδοποίηση του προέδρου Ερντογάν, «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», ο Έλληνας πολιτικός χρειάστηκε να απαντήσει στα τούρκικα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως «επί δέκα εβδομάδες αύξησε τις προκλήσεις της κατά της Τουρκίας στο Αιγαίο» και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε «να απειλήσει σιωπηρά την Τουρκία λέγοντας ότι υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας με πολλές χώρες», αλλά και ότι μετέτρεψε την Ελλάδα σε «αμερικανική βάση», ενώ αρνητικά αναφέρθηκε και στην επιστολή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τις χώρες της Δύσης για την προκλητικότητα της γείτονας χώρας.

Η Υeni safak δεν αφήνει ασχολίαστη και την αναφορά του πρωθυπουργού πως «δώσαμε μια υπόσχεση να έχουμε μια περήφανη πατρίδα» και ότι «η χώρα μας είναι ακόμη μεγαλύτερη τώρα που έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος», υποστηρίζοντας πως προέρχεται από τον «πανικό» της ελληνικής πλευράς απέναντι στην κινητοποίηση της Τουρκίας για την διεκδίκηση των συμφερόντων της.

Υπενθυμίζεται ότι χθες νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος σε ομιλία του στην Προύσα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μην «εκνευρίζει» και να μην μπλέκεται στα πόδια της Τουρκίας. Γιατί όπως ισχυρίστηκε, «είναι παιχνιδάκι να φτάσουμε στην άλλη όχθη του Αιγαίου».