ΝΔ: Κάποιοι στην Αλβανία παραμένουν επικίνδυνα ανιστόρητοι και επικίνδυνα εθνικιστές

ΝΔ: Κάποιοι στην Αλβανία παραμένουν επικίνδυνα ανιστόρητοι και επικίνδυνα εθνικιστές

Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η νέα πρόκληση των Αλβανών που χρησιμοποίησαν την ανάπλαση πλατείας στα Τίρανα για να συντηρήσουν το ανύπαρκτο θέμα της Τσαμουριάς και τις απαράδεκτες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας.     

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την ανάπλαση της πλατείας των Τιράνων και την τοποθέτηση συμβόλων που απεικονίζουν διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, έκανε λόγο για κάποιους στην Αλβανία που επιμένουν σε ανύπαρκτα ζητήματα και παραμένουν επικίνδυνα ανιστόρητοι και επικίνδυνα εθνικιστές. Και ζήτησε να σταματήσει κάθε προκλητικότητα.

Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Κουμουτσάκου:

«Κάποιοι στην Αλβανία επιμένουν σε ανύπαρκτα ζητήματα.

Παραμένουν επικίνδυνα ανιστόρητοι και επικίνδυνα εθνικιστές.

Έτσι, όμως, βλάπτουν τις σχέσεις της χώρας τους, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές είναι το τελευταίο που χρειάζονται τα Βαλκάνια αυτήν την ώρα.

Να σταματήσουν, λοιπόν, κάθε προκλητικότητα».

Νέα αλβανική πρόκληση

Η ενέργεια που προκάλεσε τις αντιδράσεις της ελληνικής πρεσβείας είναι όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο δήμαρχος των Τιράνων, πολιτικό τέκνο του πρωθυπουργού Ράμα, προχώρησε στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της αλβανικής πρωτεύουσας, ετοιμάζοντας μάλιστα εγκαίνια, τα οποία αναμένεται να εξελιχθούν σε προεκλογική φιέστα του σοσιαλιστικού κόμματος.

Οι Αλβανοί έκαναν γνωστό, ότι στην πλατεία αυτή τοποθέτησαν μία πέτρα από κάθε σημείο των Αλβανικών εδαφών, μεταξύ των άλλων και από τους Φιλιάτες, καθώς για αυτούς αποτελεί «τμήμα της σκλαβωμένης Τσαμουριάς».

Η ελληνική πρεσβεία φέρεται να αντέδρασε άμεσα, ενημερώνοντας και την Αθήνα, αλλά ακόμη δεν υπάρχει αντίδραση.

Για το ζήτημα αυτό ο επικεφαλής του κόμματος των Τσάμηδων Σφετίμ Ιντρίζι υποστήριξε ότι η Τσαμουριά είναι κομμάτι της Αλβανίας, το οποίο έχει καταληφθεί δια της βίας από την Ελλάδα!

«Αποτελεί μεγάλη έκπληξη που η Ελλάδα έχει το στόμα να παραπονιέται, γνωρίζοντας ότι όχι μόνο έχει καταβροχθίσει αλβανικά εδάφη και αρνείται τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, αλλά συνεχώς τροφοδοτεί άλλες αξιώσεις στο αλβανικό έδαφος. Αρκεί να δούμε τα ονόματα των πόλεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας, που είναι σκαλισμένα στο τοίχο του Κοινοβουλίου, στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, για να καταλάβουμε ότι η σοβινιστική όρεξη της Μεγάλης Ιδέας εξακολουθεί να είναι ζωντανή στην ελληνική πολιτική», είπε ο Ιντρίζι, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι «η επιστροφή της «τσαμουριάς» [Θεσπρωτίας] στους Αλβανούς είναι μόνο θέμα χρόνου», ανέφερε.