Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: Ο Τσίπρας θέλει να κλείσει το Σκοπιανό

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: Ο Τσίπρας θέλει να κλείσει το Σκοπιανό

Περίπου 15 μήνες πριν την προκαθορισμένη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει με 20 ποσοστιαίες μονάδες, ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί ότι θα κερδίσει το χαμένο έδαφος με την επίλυση του ονοματολογικού, αναφέρει μεταξύ άλλων άρθρο του Reuters, με τίτλο, «Με το βλέμμα στην επανεκλογή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ρίχνει ζάρια για τη Μακεδονία».

«Ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να λύσει το Σκοπιανό», δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Αν υπάρξει μια συμφωνία θα είναι μπόνους. Ο Τσίπρας θα πει "σας έβγαλα από το Μνημόνιο, έλυσα το ζήτημα των Σκοπίων". Με αυτό τον τρόπο ίσως να μπορέσει να καλύψει άλλες απώλειες», σχολιάζει ο αξιωματούχος. 

H λύση στο γρίφο με τη «Μακεδονία», σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου θα εξασφαλίσει στον Τσίπρα τους επαίνους της ΕΕ και των ΗΠΑ «που είναι ανυπόμονες με αυτό που αντιλαμβάνονται ως ισχυρογνωμοσύνη των Ελλήνων για την ονομασία για την οποία πιστεύουν ότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για τα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αν ανοίξει ο δρόμος για την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αυτό θα βοηθήσει στον έλεγχο της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων».

Το άρθρο κάνει αναφορά επίσης σε πολιτικούς αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Σκοπιανό αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο για τον Τσίπρα με τον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει την λαϊκή υποστήριξη να υποχωρεί εν μέσω σκληρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, ανεργίας και περικοπής των συντάξεων που έχουν αφήσει σε καθεστώς φτώχειας το 1/3 των Ελλήνων.

«Υπάρχει ακόμα μια λογική μηδενικού αποτελέσματος ανάμεσα στους Έλληνες για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» παρατηρεί ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Κώστας Υφαντής. «Είναι ένα ζήτημα που περιλαμβάνει ιστορία και σύμβολα και ένας συμβιβασμός είναι πολύ δύσκολος στην περίπτωση αυτή» προσθέτει.