Η Τουρκία ζητάει και τα ρέστα από την Ελλάδα για τις μεταναστευτικές ροές

Η Τουρκία ζητάει και τα ρέστα από την Ελλάδα για τις μεταναστευτικές ροές

Αιχμές για την έγερση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη των ευθυνών της Άγκυρας για την μεταναστευτική κρίση και την εργαλειοποίησή της από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, αφήνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς περί «απάνθρωπης» μεταχείρισης των μεταναστών από την Ελλάδα και υποτιθέμενων βίαιων απωθήσεων τους από τις ελληνικές αρχές.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν παραλείπει μάλιστα να απευθύνει και συστάσεις για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπιστικών Αρχών στην αντιμετώπιση των μεταναστών, ενώ ενόψει και των διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναζήτηση τρόπων ώστε η Τουρκία να είναι πιο συνεργάσιμη, το τουρκικό ΥΠΕΞ με αρκετό θράσος καλεί την ελληνική κυβέρνηση «αντί να κατηγορεί την Τουρκία να... συνεργαστεί μαζί της».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Το τελευταίο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης την οποία η Ελλάδα επιχειρεί να διεξαγάγει με  στρέβλωση των γεγονότων είναι οι αβάσιμες και ανυπόστατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Σε σύγκριση με τη μεταναστευτική κρίση της 2015, όταν 850.000 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, το σημερινό επίπεδο διέλευσης μειώθηκε κατά 94% χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία.

Δεν είναι ανθρωπιστικό για τις χώρες που βρίσκονται στις μεταναστευτικές οδούς όπως η Ελλάδα να εφαρμόσουν «μηδενική μεταναστευτική πολιτική» και να αγνοήσουν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η Ελλάδα και οι χώρες που υποφέρουν από τη μετανάστευση πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων που ενεργοποιούν τη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 4.000.000 εξωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους. Οι Έλληνες ομόλογοί μας, καθώς και η διεθνής κοινότητα, πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι δίκαιο για την Τουρκία να επωμιστεί αποκλειστικά το βάρος της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.

Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός αρνείται να δει και να αντιληφθεί την κατάσταση, οι αρχές της Ελλάδας συνεχίζουν να προωθούν πίσω (push back) τους παράνομους μετανάστες.

Αγνοώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση.

Θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα ότι η επιλογή της συνεργασίας με την Τουρκία σε αυτό το θέμα θα φέρει πιο αποτελεσματικά αποτελέσματα αντί να κάνει προπαγάνδα κατά της Τουρκίας.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση:

- Να αποκαταστήσει τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, οι οποίες καταγράφονται επίσης από διεθνείς οργανισμούς,

- Να αποτρέψει τον θάνατο παιδιών μεταναστών, ανηλίκων καθώς και μεταναστών που δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια.

- Να μην ξεχνά ότι αυτά τα άτομα έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο,

- Να θέσει τέλος στην πρακτική προώθησης πίσω των μεταναστών που είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο

- Να μην χρησιμοποιεί όπλα κατά των μεταναστών και να μην τους αντιμετωπίζει απάνθρωπα.

- Να δείξει σεβασμό στις πεποιθήσεις των μεταναστών καθώς και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας».