Η Κίνα ακύρωσε την συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζ. Μάτις

Η Κίνα ακύρωσε την συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζ. Μάτις

Η Κίνα ακύρωσε την προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο συνάντηση για συνομιλίες αναφορικά με θέματα ασφάλειας με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, λίγες ημέρες αφότου ένας κορυφαίος Κινέζος αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις μεταξύ των χωρών.

Χθες μάλιστα, έγινε γνωστό ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέπλευσε δίπλα στα νησιά Σπράτλι στη Νότια Σινική Θάλασσα, η κυριότητα της οποίας αποτελεί μήλον της Εριδος ανάμεσα στις χώρες της περιοχής και από την οποία διαπλέουν πλοία με εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα διεκδικεί, μεταξύ άλλων και για ιστορικούς λόγους, την κυριαρχία των νησιών αυτών, τα οποία όμως αποτελούν αντικείμενο διενέξεων με πολλές άλλες γειτονικές χώρες (Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Μπρουνέι, Ταϊβάν). Από την εκλογή του Τραμπ και μετά οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην κινεζική στρατιωτικοποίηση της περιοχής και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην εν λόγω θάλασσα, με βασικότερο στόχο την αποτροπή της εγκαθίδρυσης μιας πλήρους ζώνης αποκλεισμού των άλλων χωρών από την Κίνα.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο το Πεκίνο ανέπτυξε πυραύλους Κρουζ, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα να βυθίσει πολεμικά πλοία εντός μιας ζώνης 295 ναυτικών μιλίων.

AP Photo