Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση παρά τις διεθνείς αντιδράσεις

Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση παρά τις διεθνείς αντιδράσεις

Με μια πρωτοφανή σύμπνοια, σημαντικοί διεθνείς παράγοντες και περιφερειακές δυνάμεις, στρέφονται εναντίον της Τουρκίας προειδοποιώντας για τις σημαντικές συνέπειες που θα έχει η συνέχιση και κλιμάκωση των προκλητικών παραβιάσεων της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς όμως όπως όλα δείχνουν να την κάμπτουν μέχρι στιγμής.

Μάλιστα η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να παίξει και το τελευταίο χαρτί της επιχειρώντας τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με ένα μπαράζ δηλώσεων και ανακοινώσεων η διεθνής κοινότητα τάσσεται εναντίον των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας και εκφράζει αλληλεγγύη στην Κύπρο. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ρωσία, η Βρετανία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Αρμενία και φυσικά η Ελλάδα με ανακοινώσεις καλούν την Τουρκία να διακόψει αυτή την πολιτική των προκλήσεων οι οποίες κλιμακώνονται μια και το δεύτερο γεωτρύπανο Γιαβούζ έχει δέσει και προγραμματίζει γεώτρηση νότια του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία σε σημείο εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχή βεβαίως που δεν έχει τον έλεγχο λόγω της τουρκικής κατοχής.

Η Τουρκία η οποία έσπευσε να αντιδράσει ακόμη και για δηλώσεις που είχε κάνει πριν δέκα ημέρες ο Νίκος Δένδιας είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς η ώρα της κρίσης για το θέμα των S400 έχει φθάσει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την προειδοποίηση του ότι η αγορά των S400 οδηγεί σε ακύρωση της προμήθειας F35 στην Τουρκία αλλά και σε κυρώσεις.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε δηλώνοντας ότι οι ανακοινώσεις αυτές δεν αντανακλούν το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν στην Ιαπωνία ο κ. Ερντογάν με τον Ντ.Τραμπ και κάλεσε την Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει σε μέτρα που θα βλάψουν τις σχέσεις των δυο χωρών. Και για μια ακόμη φορά η Άγκυρα επανάφερε την πρόταση για σύσταση ομάδας εργασίας που θα περιλαμβάνει και το ΝΑΤΟ για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των ΗΠΑ από την αγορά των S400 από την Τουρκία.

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ είναι δεμένο στο σημείο για το οποίο έχει εκδοθεί η τουρκική Navtex και προβλέπει την διενέργεια γεώτρησης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά μετά τα δυο ολλανδικών συμφερόντων πλοία με σημαία Γιβραλτάρ που αποχώρησαν και το τρίτο σκάφος που έχει δηλωθεί με την NAVTEX το συμφερόντων Σιγκαπουριανής εταιρίας με σημαία Παναμά, το Rosh Sincero παραμένει στο λιμάνι Σελεύκεια Ισαυρίας όπου είναι αγκυροβολημένα και άλλα πλοία της ολλανδικής εταιρίας η οποία συμμετέχει στην άλλη γεώτρηση της Τουρκίας εντος όμως των χωρικών υδάτων της στην είσοδο του κόλπου της Αλεξανδρέττας.

Από χθες σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η Τουρκία έχει στείλει δίπλα στο Γιαβούζ το σκάφος (πυροσβεστικό) Korkut το οποίο είναι ένα από τα τρία σκάφη που αγόρασε η Τουρκία και ύψωσε τουρκική σημαία προκειμένου να συνδράμουν το Fatih στην άλλη γεώτρηση δυτικά της Κύπρου εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Είναι βεβαίως προφανές ότι δύσκολα θα μπορέσει η Τουρκία πρακτικά να υλοποιήσει τις απειλές της για δυο ταυτόχρονες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, καθώς η ισχυρή κυπριακή νομοθεσία και η απειλή λήψης μέτρων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στοχευμένων σε εταιρίες και πρόσωπα που συμμετέχουν στις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες λειτουργούν αποτρεπτικά.

Ο Ερντογάν επιστρέφοντας από τη Βοσνία δήλωσε μεταξύ άλλων «εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε εργασίες σε περιοχές κάποιων άλλων. Κάνουμε εκεί τα βήματά μας για να υπερασπίσουμε ειδικότερα τα όποια δικαιώματα των τούρκων αδελφών μας στη Βόρεια Κύπρο. Οι άνθρωποι που ζουν στην Κύπρο, έχουν δικαιώματα σε όλες τις εκεί περιοχές. Είτε θαλάσσια προϊόντα, είτε πετρέλαιο, έχουν ίσα δικαιώματα επ'' αυτών και προσπαθούμε να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα τους»

Ο κ. Ερντογάν είναι σαφές ότι δεν επιδιώκει με τις γεωτρήσεις να λύσει το... ενεργειακό πρόβλημα της χώρας του,αλλά περισσότερο να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε με την απειλή επιβολής τετελεσμένων και την πρόκληση εντάσεων να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο για την Τουρκία στο ενεργειακό παιγνίδι της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας την... διαπραγματευτική θέση των Τουρκοκυπρίων σε μια ενδεχόμενη νέα διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού.


Το τουρκικό ΥΠΕΞ και ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΕΠ Ομερ Τσελικ άνοιγαν... βεντέτα με τον Νίκο Δένδια πριν καλά καλά καθίσει στο γραφείο του με αφορμή δήλωση του προ δεκαημέρου ότι η Τουρκία είναι το «κακομαθημένο παιδί», αν και ο πραγματικός λόγος της ..ενόχλησης ήταν το περιεχόμενο και οι υψηλοί τόνοι της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ που καταδίκασαν το βράδυ της Τρίτης την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με την νέα γεώτρηση που επιχειρείται εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έτσι σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ απάντησε ότι δεν κατανοεί τις δηλώσεις Δένδια και ότι το «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης είναι η Ελλάδα και το «άτακτο παιδί της, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή Διοίκηση που έγινε μέλος της Ε.Ε. «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου παρασύρουν την Ανατολική Μεσόγειο αλλά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ε.Ε. εκπροσωπώντας όλο το νησί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου δεν τους δίνει το δικαίωμα για παραβιάζουν τα νόμιμα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Η Άγκυρα εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεχίσει τις γεωτρήσεις Δυτικά και Ανατολικά της Κύπρου, απορρίπτει, τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αξιωματούχων της Ε.Ε. που παραβλέπουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ως συνιδρυτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατηγορεί την Ε.Ε. ότι μετατρέπεται σε «θεατή» της παράνομης συμπεριφοράς του «Ελληνικού Διδύμου» εις βάρος των Τουρκοκυπρίων και συνεπώς δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο αμερόληπτου μεσολαβητή για το Κυπριακό και προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα εγγυηθεί και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε όλο το νησί.
Ο Ομερ Τσελίκ στράφηκε εναντίον του Νίκου Δένδια λέγοντας ότι «εάν συνεχίσει έτσι δεν θα έχουμε καλή συνέχεια»...

Πάντως ο τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του με τις οποίες έσπευσε να αποκηρύξει ως... αντιπαραγωγικά ενδεχόμενα μέτρα που θα αποφασίσει η Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας λόγω της κλιμάκωσης των προκλήσεων εις βάρος της Κύπρου, εξέφρασε την βούληση του για καλές σχέσεις με την Ελλάδα και θυμήθηκε ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν παίξει ποδόσφαιρο ως βουλευτές ενώ με τον Νίκο Δένδια έχει συνεργασθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Λεπτομέρειες όμως που ελάχιστα επηρεάζουν πάντως τις εξαιρετικά ευαίσθητες ισορροπίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.