Η Άγκυρα επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Η Άγκυρα επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, επικήρυξε η τουρκική κυβέρνηση, την ημέρα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, εντάσσοντάς τους στη λίστα των τρομοκρατών, καθώς τους θεωρεί πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, FETO.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία επικήρυξε κάθε έναν από τους οχτώ στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση. Το συνολικό ποσό της επικήρυξης που διαθέτει η τουρκική κυβέρνηση ανέρχεται σε 5,6 εκατ. ευρώ.

Το μήνυμα της Τουρκίας έρχεται να προστεθεί σε αυτό που έστειλε εχθές ο εκπρόσωπος του Τ. Ερντογάν, Ιμπραϊμ Καλίν, ο οποίος δήλωσε ότι θα τεθούν ζητήματα Αιγαίου, υφαλοκρηπίδας, νησιών και τουρκικής μειονότητας.

Σημειώνεται πως το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών θεωρείται μείζονος σημασίας από την πλευρά της Τουρκίας. Ο Τ. Ερντογάν το έχει θέσει κατ'' επανάληψη και μετ'' επιτάσεως ζητώντας από την ελληνική πλευρά την έκδοσή τους. Η επικήρυξή τους όμως τη στιγμή που αναμένεται για επίσημες συζητήσεις στην Άγκυρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός δείχνει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται πάντως πως σε ό,τι αφορά το θέμα των οκτώ ο Τούρκος πρόεδρος έχει υποστηρίξει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε από την αρχή δεσμευθεί για την άμεση έκδοσή τους.

Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση ήταν «αρκετά βέβαιη» ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέβαλε προσπάθειες να εκδώσει τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν και έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα.

Πάντως στην Ελλάδα τόσο η αντιπολίτευση όσο και αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη η νέα αυτή συνάντηση μεταξύ Τσίπρας και Ερντογάν να είναι καλά προετοιμασμένη, ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμη φιάσκο ανάλογο με αυτό της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Σημειώνεται πως σήμερα το απόγευμα ξεκινά η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, όπου στις 16:45 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.