7ος χρόνος, ημέρα 2222η
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021

Φυσικό αέριο και τουρκικές προκλήσεις στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Πούτιν στο Σότσι

Φυσικό αέριο και τουρκικές προκλήσεις στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Πούτιν στο Σότσι
Φωτογραφία Αρχείου
Eurokinissi

Το ζήτημα της εκτόξευσης των τιμών στο φυσικό αέριο και πιθανώς μια καλύτερη συμφωνία με τη ρωσική Gazprom, μαζί με τις τουρκικές προκλήσεις, είναι αναμφίβολα τα δύο ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στην συνάντηση της 8ης Δεκεμβρίου μεταξύ Μητσοτάκη-Πούτιν στο Σότσι.

Στο ενεργειακό, η ελληνική πλευρά επιμένει στην εξασφάλιση μιας προσιτής τιμής, ειδικά σε μια περίοδο που παρά τις δεσμεύσεις της Μόσχας για αύξηση των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αυτές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Tο ολλανδικό συμβόλαιο Δεκεμβρίου διαπραγματεύεται σταθερά ψηλά, πάνω από τα 93 ευρώ η μεγαβατώρα, και μπορεί να έχει υποχωρήσει από το ρεκόρ των 116 ευρώ (Οκτώβριος), αλλά είναι αυξημένο κατά… 520% απ’ ότι ένα χρόνο πριν.

Έχει τη σημασία του ότι η συνάντηση γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία η Ρωσία αναζητά σημεία επαφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των νέων μακροχρόνιων συμφωνιών που επιδιώκει να κλείσει στο φυσικό αέριο, ενώ μαίνεται ένα μπρα ντε φερ Μόσχας- Βρυξελλών και ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η εκκρεμότητα της πιστοποίησης του Nord Stream 2 από τις γερμανικές αρχές.

Στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στον Βλ. Πούτιν τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στη ΝΑ Ευρώπη, επιθυμώντας μία σαφή δήλωση στήριξης από τον Ρώσο πρόεδρο. Μπορεί όντως ο κ. Ερντογάν να διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο όμως αυτό δεν έχει εμποδίσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν να διατυπώσει στο παρελθόν ξεκάθαρες διαφωνίες ως προς την τουρκική προσέγγιση στο κυπριακό αλλά και στο θέμα της Αγίας Σοφίας.

Με μία κίνηση της τελευταίας στιγμής ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξέπληξε θετικά την ελληνική κυβέρνηση, καθώς παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντούσε τον κ. Πούτιν στο Κρεμλίνο, τα πλάνα άλλαξαν. Το τετ α τετ θα γίνει τελικά στην πόλη Σότσι, τη Ριβιέρα της Ρωσίας, όπως έχει ονομαστεί, όπου και διοργανώθηκαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2014. H επιλογή της ρωσικής προεδρίας ερμηνεύεται στην Αθήνα ως σημάδι αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς είναι γνωστό ότι για όλες τις σημαντικές συναντήσεις με ξένους ηγέτες ο Βλ. Πούτιν επιλέγει το Σότσι.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη θα γίνει σε μία περίοδο, όπου η Αθήνα εντείνει την παρουσία της στο εξωτερικό, υλοποιώντας μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική. Το τετ α τετ θα είναι εφ' όλης της ύλης. Εκτός από την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειωτέον ότι η συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν θα είναι η πρώτη μετά τις εκλογές του 2019. Ο κορονοϊός στάθηκε η αιτία να ακυρωθούν οι προσπάθειες συνάντησης των δύο ηγετών τουλάχιστον δύο φορές. Η πρώτη απόπειρα έγινε πριν από έναν χρόνο όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις της Ρωσίας. Η δεύτερη έγινε τον περασμένο Μάρτιο όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έδωσε το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.