Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν, Σίσι - Στο Ισραήλ σήμερα ο Ν. Δένδιας
Διπλωματική αντεπίθεση

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν, Σίσι - Στο Ισραήλ σήμερα ο Ν. Δένδιας

Διπλωματική αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα από την Αθήνα κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν αλλά και αυτόν της Αιγύπτου Σίσι.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός  συζήτησε τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο άντρες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και  τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Gabi Ashkenazi.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

Την Παρασκευή ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντήσει τον Μάικ Πομπέο.  Η συνάντηση, την οποία ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη και οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή που οι τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνεχίζονται.

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας συνέχισε τις επαφές του με σημαντικές χώρες της περιοχής, καθώς είχε σήμερα νεότερες συνομιλίες με τους ομολόγους του της Κύπρου, των ΗΑΕ, του Ισραήλ και της Αυστρίας, ενώ θα ακολουθήσει αργότερα σήμερα συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνουν περαιτέρω οι ίδιες διπλωματικές πηγές, έγινε άμεσα αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και προσθέτουν: Την προτεραία, στη σχετική του επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέπ Μπορέλ (Jοsep Borrell), ο Νίκος Δένδιας είχε ζητήσει να συζητηθεί η δέουσα αντίδραση της ΕΕ έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. Στην ίδια επιστολή, όπως κάνουν επίσης γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η υπαναχώρηση της Τουρκίας από το διάλογο με την Ελλάδα, τον οποίο διευκόλυνε η Γερμανία, έγινε υπό το πρόσχημα της σύναψης της ελληνο-αιγυπτακής συμφωνίας, μιας καθόλα νόμιμης συμφωνίας.

Περαιτέρω, ο Ν. Δένδιας καταρρίπτει τις έωλες προφάσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι ήταν πασίδηλο πως Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονταν επί μακρόν σε διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν πολύ κοντά σε θετική κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει, η συμφωνία με την Αίγυπτο, όπως και η προγενέστερη με την Ιταλία, συνομολογήθηκαν με καλή πίστη, μεταξύ κυρίαρχων κρατών, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, βρίσκοντας ούτως αμοιβαία ικανοποιητικές λύσεις στα για χρόνια ανεπίλυτα αυτά ζητήματα. Η συμφωνία με την Αίγυπτο, δε, με τον τρόπο που συνήφθη, αφήνει σκοπίμως χώρο για ανάλογες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες στο μέλλον και με άλλες χώρες της περιοχής, τονίζει ο κ. Δένδιας.

Στην επιστολή του Έλληνα υπουργού επισημαίνεται ότι η Τουρκία, που επεδίωκε να εργαλειοποιήσει το διάλογο με την Αθήνα με στόχο να νομιμοποιήσει τετελεσμένα που ήθελε να δημιουργήσει με το διαβόητο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης, έδειξε την ενόχλησή της επιστρέφοντας στις γνωστές παραβατικές τακτικές της. Απέστειλε το Oruc Reis για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντείνοντας έτι περαιτέρω την πολιτική κλιμάκωσης που ακολουθεί με τις γνωστές πρακτικές παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κ-Μ της ΕΕ, εξωθώντας την Ελλάδα να λάβει αναγκαία μέτρα, όπως σημειώνεται.

Ισραήλ: Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα

Την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της εξέφρασε το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, «το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Τηλεφωνική επικοινωνία με την υπ. Άμυνας της Γαλλίας είχε ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα το απόγευμα  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Νίκος Παναγιωτόπουλος  με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλύ.   

Κατά την συνομιλία υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Μας ανησυχούν οι εξελίξεις στην ανατ. Μεσόγειο

«Γεμάτη ανησυχία» παρακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για απευθείας διάλογο των δύο πλευρών. «Αυτή η εξέλιξη και αυτά τα τουρκικά μέτρα δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ασφαλώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει την αύξηση της έντασης σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου γεμάτη ανησυχία και το είπα και τη Δευτέρα. Είναι απολύτως σημαντικό οι εμπλεκόμενοι να επιδιώξουν τον απευθείας διάλογο μεταξύ τους για τα ζητήματα που τους χωρίζουν και αφορούν θέματα Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ πρόκειται να έχει απόψε ή αύριο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε ούτε σε ερωτήσεις σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου. Περαιτέρω πληροφορίες για αυτό δεν έχω για σας (…) Δεν θα ήθελα να διατυπώσω θέση για αυτή την συμφωνία. Από την σκοπιά μας το σημαντικότερο είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τα διαφιλονικούμενα θέματα Δικαίου της Θάλασσας στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και σε αυτό απευθύνουμε έκκληση προς τους εμπλεκόμενους και για την αποτροπή κάθε περαιτέρω κλιμάκωσης», περιορίστηκε να δηλώσει.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο Κρίστοφερ Μπούργκερ εξήγησε ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, ενώ αναφέρθηκε σε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και σχετικά με την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στην οποία, όπως είπε, θα τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι εξελίξεις στη Λευκορωσία και στον Λίβανο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η δράση του τουρκικού σκάφους είναι ή όχι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, ο κ. Μπούργκερ τόνισε ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να αξιολογήσει συνολικά το θέμα σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο και πρόσθεσε: «Μπορώ μόνο να επαναλάβω ό,τι είπα ήδη την Δευτέρα: Παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη με ανησυχία. Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη και αυτά τα τουρκικά μέτρα δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να μπουν σε διάλογο για να λύσουν τα ανοιχτά, ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, ζητήματα».

Κατόπιν επίμονων ερωτήσεων σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου και την τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όταν το Βερολίνο είχε δηλώσει ότι συμφωνίες σε βάρος τρίτων δεν έχουν ισχύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε: «Ασφαλώς επί της αρχής μπορώ να πω ότι βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου είναι ότι συμφωνίες σε βάρος τρίτων δεν έχουν ισχύ».