Εν μέσω προεκλογικής περιόδου η Επιτροπή για τα ΜΟΕ στην Τουρκία!

Παρασκευή 07 Ιουνίου 2019, 00:02
-A +A
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου η Επιτροπή για τα ΜΟΕ στην Τουρκία!

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*

Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές οι Αλ. Τσίπρας και Ευ. Αποστολάκης παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι με την Τουρκία και παρά την ηχηρή παραίτηση του επικεφαλής της ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στέλνουν την τεχνικής επιτροπή στην Άγκυρα στις 17 με 19 Ιουνίου.

Η διαταγή εδόθη από τον υπουργό Άμυνας Ευ. Αποστολάκη σε συνεννόηση φυσικά με τον Πρωθυπουργό. Όρισε μάλιστα επικεφαλής εν ενεργεία ανώτατο στρατιωτικό τη στιγμή που ο παραιτηθείς ήταν απόστρατος και είχε τοποθετηθεί στη θέση του Διευθυντή Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου.

Ουσιαστικά την ώρα που θα έπρεπε να υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση λαμβάνεται μια απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία με τα ΜΟΕ και πιθανότητα να ολοκληρωθεί λίγο πριν τις εκλογές και την αναμενόμενη αλλαγή στη διακυβέρνηση τη χώρα. Γεγονός που θα λειτουργήσει δεσμευτικά ως προς τις συμφωνίες που θα γίνουν.

Η εμμονή που δείχνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αλλά και ο Πρωθυπουργός προκαλούν πολλά ερωτήματα πολύ δε περισσότερο όταν πλέον εξετάζεται αν οφείλεται σε δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες φέρνουν τον Ευ. Αποστολάκη να επιδιώκει την πάση θυσία ολοκλήρωση των ΜΟΕ προκειμένου να υπάρξουν ανακοινώσεις κατά την συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία σε μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από μια απερχόμενη κυβέρνηση που θα λειτουργήσει δεσμευτικά για την επόμενη ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.

Είναι γνωστό ότι ο Επικεφαλής της ελληνικής τεχνικής επιτροπής, αντιστράτηγος ε.α. Ν. Ζαχαριάδης παραιτήθηκε μόλις την Δευτέρα που πέρασε εκφράζοντας τη διαφωνία του για τη συνέχιση των συζητήσεων τη στιγμή κατά την οποια θα έχει προηγηθεί η επίσημη προκήρυξη των εθνικών εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτήρισε αδιανόητη αυτή την εξέλιξη κατέθεσε την άποψή του λέγοντας μάλιστα ότι τουλάχιστον θα έπρεπε να ενημερωθεί η επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής και η αντιπολίτευση για όσα συζητούνται.

Το ζήτημα είναι πως για να θέτει θέμα δέσμευσης της επόμενης κυβέρνησης ο πρώην πλέον επικεφαλής της ελληνικής τεχνικής επιτροπής σημαίνει ότι τα ΜΟΕ περιλαμβάνουν και «νέα μέτρα» που αν συμφωνηθούν δύναται να εγείρουν ζήτημα και να οδηγήσουν ακόμη και σε συνδικαιοδοσίας FIR – SAR Και σε δεύτερο χρόνο σε συγκυριαρχία

Ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος έχουν εμφανιστεί ελαστικοί ως προς τα θέματα που αφορούν στην Τουρκία. Έχουν κινηθεί στη γραμμή που λέει πως έχουν δικαιώματα στο Αιγαίο και έχουν ανοίξει την ατζέντα ενός διαλόγου που ουδείς γνωρίζει το ακριβές αντικείμενο. Τα στελέχη της Κυβέρνηση και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχθεί υπέρ ενός μοντέλου «Συμφωνίας των Πρεσπών» στα ελληνοτουρκικά

Τα δεδομένα αυτά προκαλούν ανησυχία, όπως και η εμμονή για συνέχιση των συζητήσεων και συμφωνία εν μέσω προεκλογικής περιόδου, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή δίδεται διαρκώς μια εικόνα υποχωρητικότητας την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να έχει την ίδια απειλητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και να αμφισβητεί επισήμως στον ΟΗΕ τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου. Ανάλογη συμπεριφορά έχει και στο Ελληνικό FIR με συνεχείς παραβιάσεις που μόλις προχθές έφθασαν τις 49 σε μια ημέρα.

Τα ερωτήματα πολλά. Η αναχώρηση της τεχνικής επιτροπής στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας θα πρέπει να εξηγηθεί επαρκώς και οι δικαιολογίες πως η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την εκ του συντάγματος λειτουργίας να επικεντρωθούν στα ρουσφέτια και τις εσωκομματικές και άλλες εξυπηρετήσεις αφήνοντας τα Εθνικά Θέματα εκτός ατζέντας.

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal»

 
 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 10/08/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα