Διαμόρφωση «Εθνικής Γραμμής» για το Κυπριακό

Διαμόρφωση «Εθνικής Γραμμής» για το Κυπριακό

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Με τις δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό,  φαίνεται ότι τελικά θα έχουν… ουσία οι σημερινές συναντήσεις  του κ. Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία του Κυπριακού και την οριακή φάση στην οποία βρίσκεται πλέον  το εθνικό μας θέμα.

Ο Πρωθυπουργός έκανε αυτό που έπρεπε,  όπως ακριβώς έκανε αυτό που έπρεπε και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με έναν αριστοτεχνικά διπλωματικό και συνάμα σαφή τρόπο απευθυνόμενος μέσα και κυρίως έξω από την Ελλάδα, είπε ό,τι ίσως δεν θα μπορούσε με τις παρούσες συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον να διατυπώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

«Στις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος. Όμως, παραμένουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες και αποκλίσεις. Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση.  Όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης. Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις». Σε αυτές τις λέξεις συνοψίζεται ευτυχώς έστω και «στο παρά ένα» μία διαμορφούμενη εθνική γραμμή κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις ανάλογες δηλώσεις της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ.  Φώφης Γεννηματά, μετά την δική της συνάντησή με τον Πρωθυπουργό.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το κλείσιμο των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη  ότι «43 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Κύπρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον» αποτελεί την επιτομή του Κυπριακού προβλήματος αλλά και την ελπίδα για το μέλλον αρκεί η Τουρκία να αναθεωρήσει τις  αδιάλλακτες θέσεις της.

Μπορεί να μην μπορούμε  να μιλάμε ακόμα για μία όντως ενιαία συνεκτική εθνική θέση για το Κυπριακό αλλά το κλίμα εθνικής συνεννόησης που δημιουργείται είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα υποστηρίξει και την διαπραγματευτική θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, στις συνομιλίες που άρχισαν σήμερα στην Γενεύη, όσο και αλλά και της ίδιας της Ελλάδος ως εγγυήτριας δύναμης, όταν θα συζητηθούν τα θέματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων την 13 Ιανουαρίου εφόσον θα υπάρχει συμφωνία σε όλα τα άλλα θέματα.

Διαβάστε ακόμα:

- Κ. Μητσοτάκης: «Μπορούμε να βρούμε κοινή εθνική γραμμή για το Κυπριακό» - Α. Τσίπρας: «Πιστεύω ότι δεν θα είναι το τέλος της διαπραγμάτευσης»

- Ξεκίνησε στη Γενεύη η πρώτη επίσημη συνάντηση Αναστασιάδη-Ak?nc?

- O Juncker θα ηγηθεί της αποστολής της ΕΕ στη Γενεύη για το Κυπριακό

- Boris Johnson και Alan Duncan θα εκπροσωπήσουν τη Βρετανία στη Γενεύη