Διαδηλώσεις στη Βαγδάτη κατά της Τουρκίας

Διαδηλώσεις στη Βαγδάτη κατά της Τουρκίας

Photo by Reuters

Του Γιάννη Δημητριάδη*

Χιλιάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν χθες έξω από την Τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη, για να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία της χώρας βόρεια της Μουσούλης, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Ιρακινής κυβέρνησης που κάλεσε την Άγκυρα να απομακρύνει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την στρατιωτική βάση της Bashiqa, ΒΔ της Μουσούλης.

Οι οπαδοί του κινήματός, με επικεφαλής τον ισχυρό σιίτη κληρικό Muqtada al Sadr οργάνωσαν τη διαδήλωση μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη, απαιτώντας από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας Ιρακινές σημαίες, απαίτησαν την άμεση αποχώρηση της Τουρκίας από τη βάση Bashiqa, στηρίζοντας την απόφαση του Ιρακινού πρωθυπουργού Haidar al Abadi. «Πετάξτε έξω τον κατακτητή», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

O Muqtada al-Sadr, ένας σκληροπυρηνικός σιίτης κληρικός, είναι ένας από εκείνους που οργανώνουν τις διαδηλώσεις ενάντια παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων. Το γεγονός τούρκοι στρατιώτες παραμένουν μέσα στο Ιράκ, έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Βαγδάτης και Άγκυρας ακριβώς τη στιγμή που το Ιράκ έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία απελευθέρωσης της Μουσούλης, της δεύτερης πόλης της χώρας, από το Ισλαμικό Κράτος. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο σιίτης κληρικός είναι ουσιαστικά την τελευταία δεκαπενταετία, ο ανεπίσημος εκπρόσωπος του Ιράν στο Ιράκ το οποίο διαθέτει μια σιιτική πλειοψηφία ανάμεσα στους πολίτες του.

Για το Ιράκ η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων θεωρείται "κατάφωρη παραβίαση" της Ιρακινής κυριαρχίας και έχει ζητήσει την απόσυρσή τους. Η Τουρκία λέει ψευδώς, ότι οι στρατιώτες κλήθηκαν από τις Ιρακινές δυνάμεις και έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις.

Στις 11 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Abadi να "ξέρει τη θέση σας», και είπε ότι «δεν είναι στο επίπεδο μου."

Υπάρχουν 800 τούρκοι στρατιωτικοί στις περιοχές της Μουσούλης και Shaqlawa. Η κίνηση που πυροδότησε την κρίση μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης ήτα όταν η Τουρκία έστειλε ένα άγημα επιπλέον 150 ανδρών και 25 δεξαμενές καυσίμων για άρματα μάχης, το Δεκέμβριο 2015 προκειμένου να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στο στρατόπεδο Bashiqa, μια περιοχή που είχε προϋπάρξει πεδίο μαχών.

Οι Ιρακινοί ηγέτες, δήλωσαν το Δεκέμβριο του 2015, κατήγγειλαν την τουρκική στρατιωτική παρουσία λέγοντας πως έγινε χωρίς τη γνώση ή την έγκρισή τους και χαρακτηρίζοντάς την παραβίαση της εθνικής τους κυριαρχίας.

Η Άγκυρα επιθυμούσε να λάβει μέρος στη μάχη για την απελευθέρωση της Μουσούλης επιδιώκοντας οφέλη στη συνέχεια στο χώρο του Ιράκ. Τοπικές πηγές στην πόλη Duhok στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ενημέρωσε το Πρακτορείο Ειδήσεων Firat, ότι μια Τουρκική ταξιαρχία και 8 άρματα μάχης, μαζί πολλά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού αναπτύχθηκαν στην περιοχή Bashiqa, το βράδυ του Σαββάτου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην επίθεση κατά της Μουσούλης.

Η βίαιη αντίδραση της Βαγδάτης εξανάγκασε τις ΗΠΑ να προειδοποιήσουν την Τουρκία ότι οι δυνάμεις τη δεν είναι ευπρόσδεκτες στον συμμαχικό συνασπισμό που θα επιχειρήσει την ανακατάληψη της Μουσούλης και οι Τούρκοι στρατιώτες επέστρεψαν στο στρατόπεδό τους.

*Ο Γιάννης Δημητριάδης είναι δημοσιογράφος