Βάζει νερό στο κρασί της η αντιπολίτευση των Σκοπίων για το δημοψήφισμα

Βάζει νερό στο κρασί της η αντιπολίτευση των Σκοπίων για το δημοψήφισμα

Διαλλακτική εμφανίζεται η αντιπολίτευση στα Σκόπια σχετικά με το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κάλεσε τους ψηφοφόρους του κόμματός του να ψηφίσουν κατά συνείδηση ενώ άφησε να εννοηθεί αν οι πολίτες ψηφίσουν υπέρ του «ναι» το κόμμα του θα σεβαστεί το αποτέλεσμα όταν η Συμφωνία έρθει στη Βουλή των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «TV 21», ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε την επίσημη θέση του κόμματός του ότι είναι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά τόνισε ταυτόχρονα υπερασπίστηκε την απόφασή το να καλέσει τους πολίτες «να πράξουν κατά συνείδηση» στο δημοψήφισμα της 30ης  Σεπτεμβρίου.

Στην ερώτηση γιατί ενώ το VMRO-DPMNE είναι κατά της συμφωνίας δεν καλείς του ψηφοφόρους να ψηφίσουν «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα, ο Μίτσκοσκι επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι θα το έκανε αν το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε αποκλειστικά την Συμφωνία των Πρεσπών και αν δεν τη συνέδεε με την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το σημείο, πάντως, διευκρίνισε ότι για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές θα πρέπει να εκπληρωθούν δύο όροι: συμμετοχή άνω του 50%  και η πλειοψηφία να ψηφίσει υπέρ του «ναι».
 
Ενδιαφέρουσα είναι και η θέση που διατύπωσε όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει το VMRO-DPMNE όταν έρθουν στο κοινοβούλιο οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Αν και υπενθύμισε ότι το VMRO-DPMNE δεν συμφωνεί με τη συνταγματική αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας», ξεκαθάρισε ότι πλέον υπάρχει η διαδικασία του δημοψηφίσματος, όπου αν οι πολίτες ταχθούν υπέρ του «ναι» σημαίνει ότι προβλέπεται και η συνταγματική αλλαγή του ονόματος.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια επισημαίνουν ότι το VMRO-DPMNE έχει έρθει πλέον σε δύσκολη θέση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα και ο σκληροπυρηνικός Νίκολα Γκρουέφσκι παραμένει «σιωπηλός» τις τελευταίες ημέρες.