Απολύτως ετεροβαρές το «συμβόλαιο» που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με Α. Μέρκελ και Α. Νταβούτογλου

Απολύτως ετεροβαρές το «συμβόλαιο» που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με Α. Μέρκελ και Α. Νταβούτογλου

Σοβαρά εκτεθειμένη αφήνει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ  Γ. Στόλτενμπεργκ, καθώς επιβεβαιώθηκαν όλοι οι φόβοι και ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί όταν η κυβέρνηση αποδέχτηκε άνευ όρων το τελεσίγραφο της Α. Μέρκελ για από κοινού με την Τουρκία πρόσκληση του ΝΑΤΟ για ανάληψη δράσης στο Αιγαίο με πρόσχημα το μεταναστευτικό.

Το «συμβόλαιο» που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με την Α. Μέρκελ και τον Α. Νταβούτογλου, ήταν απολύτως ετεροβαρές και υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα χωρίς φυσικά να έχει αποδώσει το ο,τιδήποτε σχετικά με την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου να ομιλεί σε ώτα μη ακουόντων, να καταγγέλλει την Τουρκία ότι με τις αξιώσεις της εναντίον της Ελλάδας δεν επιτρέπει να εξελιχθεί ομαλά η Νατοϊκή Αποστολή στο Αιγαίο, και να προειδοποιεί ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να αποδεχθεί ή να ανεχθεί οποιεσδήποτε ενέργειες που παρεμβαίνουν, ή που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που προσδιορίζονται σαφώς από τις Διεθνείς Συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ απέφυγε φυσικά να πει το ο,τιδήποτε στις δηλώσεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει την επίσημη θέση της Συμμαχίας λίγο πριν φθάσει στην Αθήνα με την συνέντευξή του στην Χουριέτ. Όπου διευκρίνισε ότι η Συμμαχία δεν παίρνει θέση στα προβλήματα και στις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν για τα ζητήματα του Αιγαίου η Ελλάδα και η Τουρκία.

Δυστυχώς στην διπλωματία δεν έχει τόση σημασία το τι λες εσύ, άλλα το κατά πόσον αυτά που λες γίνονται αποδεκτά και από τους συνομιλητές σου. Και από αυτή την άποψη η επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ ήταν απολύτως αρνητική για τα εθνικά συμφέροντα.

Ο κ. Τσίπρας πιθανόν θεωρεί ότι έκανε το πατριωτικό καθήκον του, κάνοντας αναφορά στην επιθετικότητα της Τουρκίας παρουσία του γ.γ. του ΝΑΤΟ, συγκαλύπτοντας το πραγματικό γεγονός: ότι με την πρωτοβουλία που πήρε ο ίδιος καλώντας το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πανηγυρικό μάλιστα τρόπο, επέτρεψε στην Τουρκία μέσω της Συμμαχίας να νομιμοποιήσει και να επιβάλλει εμμέσως μέρος των διεκδικήσεων της εις βάρος της χώρας μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την επομένη των δηλώσεων του κ. Τσίπρα, με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ  Τ. Μπιλγκίτς χαρακτήρισε «ανεδαφικούς και αδίκους τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία θέτει εμπόδια στην διεξαγωγή της αποστολής του ΝΑΤΟ» και οι ισχυρισμοί περί παραβιάσεων στο εναέριο χώρο του Αιγαίου όπως είναι καθολικά γνωστό, προκύπτουν από προβλήματα που συνδέονται με την θάλασσα του Αιγαίου».

«Η χώρα μας με ειλικρίνεια καταβάλλει προσπάθειες για τη συνολική και μόνιμη λύση των αλληλένδετων πολυάριθμων προβλημάτων σχετικά με το Αιγαίο και εκφράζει τη βούλησή της. Προσδοκούμε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται στο πλαίσιο αυτό να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, και να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση» κατέληξε η δήλωση του κ. Μπιλγκίτς.

Πολύ απλά η Άγκυρα βρήκε την ευκαιρία να δείξει τον δρόμο της εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση του status quo του Αιγαίου και μάλιστα να εκτρέψει τις διερευνητικές συνομιλίες, από συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σε διαπραγμάτευση επί  όλων των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο.

Και ενώ ο κ. Τσίπρας κάνει παράπονα στον γ.γ. της Συμμαχίας τα νατοϊκά πλοία τα οποία ο ίδιος προσκάλεσε στο Αιγαίο δεν πλησιάζουν τα ελληνικά νησιά κατ' απαίτηση της Άγκυρας, οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις ελληνικών νησιών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση  και ο ελληνικός εναέριος χώρος αμφισβητείται εμπράκτως καθημερινά…. Και το ΝΑΤΟ απλώς δηλώνει ότι δεν «εμπλέκεται» στις διάφορες του Αιγαίου…