Αναζητούνται «αναχώματα» ενόψει της Γενεύης

Αναζητούνται «αναχώματα» ενόψει της Γενεύης

Υπό την πίεση και της Αθήνας, αναζητούνται «αναχώματα» ενόψει της διαδικασίας των συνομιλιών της Γενεύης, αλλά ο Νίκος Αναστασιάδης υιοθετώντας μια τουλάχιστον ανορθόδοξη τακτική, επιβεβαίωσε χθες ότι πριν 35 ημέρες ουσιαστικά αποδέχθηκε την τουρκική πρόταση για χωρίς όρους μετάβαση σε Πενταμερή Διάσκεψη, στην οποία δεν είναι σαφώς οριοθετημένη η παρουσία και συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το διπλωματικό παιγνίδι μεταφέρεται την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας κ. Κοτζιά και Cavusoglu οι οποίοι θα έχουν χωριστές συναντήσεις με το νέο γ.γ. του ΟΗΕ A. Guterres. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Cavusoglu έσπευσε να ζητήσει ραντεβού από το νέο γ.γ., αφού είχε ήδη ανακοινωθεί στην Αθήνα η μετάβαση του Ν. Κοτζιά στη Νέα Υόρκη. Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του Erdogan στη Διάσκεψη της Γενεύης από την οποία εξαρτάται και το επίπεδο εκπροσώπησης των άλλων Εγγυητριών Δυνάμεων, μέσω διπλωματικών διαύλων στενοί συνεργάτες του T. Erdogan διαμηνύουν ότι ο τούρκος πρόεδρος θα είναι παρών στη Γενεύη…

Πάντως από τη χθεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον μεσολαβητή E. Eide, φαίνεται ότι «πέρασε» η θέση της Αθήνας, ότι η διαδικασία στη Γενεύη είναι open ended και ότι ακόμη κι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, δεν θα πρόκειται περί αδιέξοδου, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχισθούν. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς αποφορτίζεται η πίεση για «εδώ και τώρα» εξεύρεση λύσης μέσα σε ένα τριήμερο…

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον M. Ak?nc?, ο κύπριος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι δεν θα υπάρξει εξαμερής Διάσκεψη (3 Εγγυήτριες Δυνάμεις + Κυπριακή Δημοκρατία + 2 κοινότητες) αλλά θα είναι «υπό την μορφή Πενταμερούς» υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος θα συμμετάσχει με τις δυο ιδιότητες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Όμως σημασία δεν έχει το τι λέει ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος διερρήγνυε τα ιμάτια του όταν του ασκούσαν κριτική ότι τελικά δέχθηκε την τούρκικη πρόταση και δεν διασφάλισε τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη, αλλά το τι ακριβώς τέχνασμα θα σκαρφιστεί ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Eide ώστε να διασωθούν τα προσχήματα για τον κύπριο πρόεδρο.

Πάντως είναι προφανές ότι εάν δεν αποτυπωθεί από την πρώτη στιγμή σε έγγραφο του ΟΗΕ η συμμετοχή στη Διάσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη και ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα είναι η πρώτη φορά που θα εξομοιώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία με το ψευδοκράτος, με ότι σημαίνει αυτό και για την προοπτική λύσης του Κυπριακού αλλά και για το στάτους του ψευδοκράτους σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η προσπάθεια λύσης του Kυπριακού. Οι διατυπώσεις πάντως στην ανακοίνωση του ΟΗΕ την 1η Δεκεμβρίου και όλα όσα ακολούθησαν παραπέμπουν σε συμμετοχή των εκπροσώπων των δυο κοινοτήτων και πουθενά δεν υπάρχει αναφορά σε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χθες όμως ο Ν. Αναστασιάδης δεν εκμεταλλεύθηκε την τελευταία ίσως ευκαιρία που είχε να προστατεύσει και την Κύπρο αλλά και την ελληνική κυβέρνηση και απέφυγε να θέσει στοιχειωδώς όρους και προϋποθέσεις για τη σύγκληση της Διάσκεψης.

Συμφώνησε στην καταγραφή σε κατάλογο των συγκλίσεων και των εκκρεμοτήτων σε δυο στήλες και έτσι θα γίνει η διασταυρο;yμενη ουσιαστικά διαπραγμάτευση μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου με την προοπτική στις 11 Ιανουαρίου να κατατεθούν χάρτες και την επομένη 12 Ιανουαρίου να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη.

Οι περίφημες δεσμεύσεις ότι είχε υπάρξει πρόνοια για συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ, αποδείχτηκαν ανύπαρκτες και όπως ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε «θα ενημερωθούν από τον γ.γ. του ΟΗΕ με σαφή αναφορά ότι αν το επιθυμούν μπορούν να παρίστανται, όχι μόνο τα μόνιμα μέλη αλλά και τα 15 μη μόνιμα μέλη του Σ.Α.». Αυτή η αναφορά ούτε την παρουσία τους διασφαλίζει, αλλά και υποβαθμίζει τη σημασία που θα είχε η συμμετοχή τους καθώς φυσικά δεν έχει ιδιαίτερη αξία η παρουσία της Νέας Ζηλανδίας, της Αιθιοπίας ή της Σενεγάλης, που είναι μη μόνιμα μέλη, με την παρουσία της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, με θεσμικό τρόπο και όχι να επαφίεται απλώς στην «επιθυμία» τους.

Ενώ από τουρκοκυπριακής πλευράς συνεχίζονται οι δηλώσεις ότι το Εδαφικό και συνεπώς ο χάρτης θα παραπεμφθούν στην Διάσκεψη, κάτι που θα μπορούσε να απορρίψει ο κ. Αναστασιάδης καθώς οι Εγγυήτριες δυνάμεις δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν λόγο για το εδαφικό, ο Νίκος Αναστασιάδης, απέφυγε να θέσει ως όρο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία στην επομένη φάση της Διάσκεψης, τη συμφωνία επί του εδαφικού.

Αντιθέτως, με την γνωστή επικίνδυνη ασάφεια έκανε λόγο για συμφωνία να «κατατεθούν χάρτες, οι οποίοι θα παραδοθούν - αφού διερευνηθεί η συμβατότητα τους με όσα έχουν συμφωνηθεί - στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ». Σε ερώτηση εάν οι χάρτες θα πρέπει να συγκλίνουν μεταξύ τους ώστε να προχωρήσει η διαδικασία στο στάδιο της Διάσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε με το εντελώς νεφελώδες, ότι θα πρέπει οι χάρτες να είναι... «εντός πεδίου συμφωνίας».

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν οι χάρτες δεν είναι εντός πεδίου συμφωνίας, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «να αναμένουμε να δούμε και αναλόγως θα αποφασίσουμε», περιορίζοντας όμως αυτή την «εντός πεδίου συμφωνίας» μόνο στο ποσοστό επί του εδάφους, παραλείποντας τα εξίσου σημαντικά υπόλοιπα ποιοτικά κριτήρια. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το έδαφος «δεν μπορεί να είναι πέραν ή λιγότερο του 28,2 όσον αφορά την ελληνοκυπριακή κοινότητα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 29,2 όσον αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Ο κύπριος πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει για την Μόρφου αλλά πρόσθεσε ότι είναι ένα εκ των προαπαιτούμενων.

Ο κ. Αναστασιάδης πάντως δεν απέκλεισε να προχωρήσει η διαδικασία στη Διάσκεψη για το θέμα της Ασφάλειας, αφήνοντας πίσω «εκκρεμότητες επί των ουσιωδών κεφαλαίων», αλλά εάν παρατηρηθεί πρόοδος στα θέματα της ασφάλειας, «μπορεί να επανέλθουμε για να δούμε την παραπέρα διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να υπάρξουν περαιτέρω συγκλίσεις επί των εκκρεμούν των θεμάτων».

Με αυτό τον τρόπο εμμέσως ικανοποιείται μία ακόμη τουρκική απαίτηση, για διαπραγμάτευση του θέματος της Ασφάλειας με το Εδαφικό... 

Ο E. Eide πάντως αντί της Άγκυρας σπεύδει σήμερα στη Νέα Υόρκη, ώστε να είναι παρών στις συναντήσεις που θα έχουν με τον γ.γ. του ΟΗΕ οι υπουργοί εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας κ. Μ. Cavusoglu και Ν. Κοτζιάς, ενώ σήμερα ο υπουργός εξωτερικών θα συναντηθεί με τον βρετανό υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων Alan Duncan.

Ν.Μ.

Διαβάστε ακόμα:

- Στον «αέρα» η πολυμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό