Άγκυρα εναντίον Αμερικανού πρέσβη

Άγκυρα εναντίον Αμερικανού πρέσβη

Νέο επεισόδιο στις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ καταγράφηκε χθες μετά την κριτική που άσκησε στην Τουρκική κυβέρνηση ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζον Μπας, σχετικά με το διορισμό των επιτρόπων σε 28 δήμους με τον ισχυρισμό ότι είτε συνδέονται με την «τρομοκρατία», είτε είναι μέλη της οργάνωσης Γκιουλέν. Χαρακτηριστικό είναι πως ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σουλού αποκάλεσε τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη «προκλητικές».

«Δεν είναι σωστό για οποιαδήποτε χώρα να συντάσσει τον οδικό χάρτη μιας άλλης ανεξάρτητης χώρας. Είμαστε λυπημένοι από τις παρατηρήσεις (του πρεσβευτή) που επιχείρησε κατά κάποιο τρόπο, να προκαλέσει και να προσπαθήσει να μας κατευθύνει, δήλωσε στον τύπο ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Την κριτική του ακολούθησαν σε σχόλια σε βάρος του κ. Μπας, ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζνταγκ. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου μάλιστα εξέδωσε «νοταμ» καταγγέλλοντας τον πρέσβη στην Η.Π.Α. και ζήτησε την παρέμβαση του Αμερικανού υπ.εξ., Τζον Κέρι στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας.

Την οργή της Άγκυρας, προκάλεσε το γεγονός πως στην ανακοίνωση της Αμερικανικής πρεσβείας αναφερόταν ότι «Ελπίζουμε ότι όλοι οι διορισμοί των επιτρόπων θα είναι προσωρινοί και ότι σύντομα στους πολίτες θα επιτραπεί να επιλέξουν νέο τοπικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία».

Η Τουρκία κατηγορεί την Ουάσιγκτον πως παρά την Τουρκική συμμετοχή στον αγώνα κατά τους Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν διπλά στάνταρτ προκειμένου ν' ασκήσουν την πολιτική τους και δεν αναγνωρίζουν πως είναι δικαίωμα της Τουρκίας να καταγράφει σαν τρομοκράτες τόσο τους Γκιουλενιστές, όσο και το ΡΚΚ ή το YPG στη Συρία.

Ειδικά για τον Ιμάμη Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος εδώ και δυο δεκαετίες στις ΗΠΑ, η Τουρκία με νέο διάβημά της χθες ζήτησε από τι ΗΠΑ να τον συλλάβουν σαν «ύποπτο φυγής» ωσότου τον εκδώσουν στην Τουρκία, πράγμα που η Ουάσιγκτον δεν φέρεται αποφασισμένη να κάνει. Ανάμεσα στις αιτιολογίες που αναφέρουν είναι και το ότι ο Γκιουλέν συνεχίζει να κατευθύνει τους οπαδούς του στην Τουρκία εναντίον της κυβέρνησης και του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Γιάννης Δημητριάδης