Reuters: Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την παράδοση εξοπλισμού για τα F-35 στην Τουρκία

Reuters: Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την παράδοση εξοπλισμού για τα F-35 στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την παράδοση εξοπλισμού για τα αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το  Reuters, σε μία κίνηση που το πρακτορείο χαρακτηρίζει ως ξεκάθαρο βήμα προς την ακύρωση της παράδοσης των μαχητικών, σε απάντηση για την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, τις τελευταίες ημέρες Αμερικανοί αξιωματούχοι μετέφεραν  σε Τούρκους ομολόγους τους ότι οι ΗΠΑ δεν θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω αποστολές του εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την προετοιμασία της άφιξης των F-35, όπως ανέφεραν πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο στο πρακτορείο. 

Η διένεξη γύρω από τα F-35 είναι ο τελευταίος γύρος από από μια σειρά διπλωματικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία, μετά τα τουρκικά αιτήματα στις ΗΠΑ να εκδώσουν τον ιεροκήρυκα Γκιουλέν, τις δημόσιες διαφωνίες για τη Μέση Ανατολή και τη Συρία, αλλά και τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν .

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, αξιωματούχος του Πενταγώνου είχε πει στο πρακτορείο τον Μάρτιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ορισμένα εξαρτήματα τα οποία θα μπορούσαν να παρακρατήσουν προκειμένου να στείλουν στην Τουρκία το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στο ζήτημα της απόκτησης των S-400 από την Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του NATO έχουν εκφράσει φόβους ότι το ραντάρ των S-400 θα μπορούσε να προσαρμοστεί ώστε να διακρίνει τα F-35, αν η Τουρκία αγόραζε και τα δύο.

Διαβάστε ακόμα: 

- Πτώση για την τουρκική λίρα μετά την απόφαση των ΗΠΑ για τα F-35