field_kentriki_fotografia
Ζαπορίζια: Πιθανόν τον Σεπτέμβριο το κλιμάκιο του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος στον ΔΟΑΕ, Μιχάιλ Ουλιάνοφ, υποστήριξε ότι κλιμάκιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ενδέχεται να μπορέσει να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στις αρχές Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, υποστήριξε πως η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να διαφωνεί με την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής και κατηγόρησε εκ νέου τους Ουκρανούς για επιθέσεις στον σταθμό.

Ο Ουλιάνοφ δήλωσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης την Παρασκευή: «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε για τις λεπτομέρειες, όλα αυτά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα. Συζητάμε και θα συνεχίσουμε να συζητάμε τις λεπτομέρειες της αποστολής, τη διαδρομή που θα ακολουθηθεί, τον αριθμό των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν σε αυτή, πόσο καιρό θα μείνουν στον σταθμό, για ποια καθήκοντα θα πάνε κι άλλα».

«Όταν μπορεί να πραγματοποιηθεί η αποστολή -- οι προβλέψεις δεν πραγματοποιούνται πάντα, αλλά, σύμφωνα με τα συναισθήματά μου, μπορούμε να μιλήσουμε ρεαλιστικά για τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, εκτός και αν προκύψουν ξανά κάποιοι ξένοι παράγοντες που δεν σχετίζονται με τους στόχους» πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι η διοργάνωση της αποστολής συζητείται επί του παρόντος με τη γραμματεία του ΔΟΑΕ.

«Σχεδόν κάθε μέρα επικοινωνώ με τον γενικό διευθυντή του πρακτορείου, Ραφαέλ Γκρόσι... Τη Δευτέρα, θα εμφανιστεί εδώ στη Βιέννη και θα δουλέψουμε πιο εντατικά», είπε ο Ουλιάνοφ.

Όσο για το καθεστώς του εργοστασίου, ο Ουλιάνοφ είπε: «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σοβαρές συνέπειες, αλλά, όπως σωστά είπε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν από μια εβδομάδα, ανά πάσα στιγμή αυτό θα μπορούσε να τελειώσει άσχημα».

Παράλληλα, τόνισε ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο ήταν «εξαιρετικά ανησυχητική. Αυτό που κάνει ο ουκρανικός στρατός όταν βομβαρδίζει αυτήν την πυρηνική εγκατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτο»

Ο Ουλιάνοφ είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο ΔΟΑΕ θα υποστήριζε την επιμονή της Ουκρανίας να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από το εργοστάσιο.

«Νομίζω ότι η ΙΑΕΑ δεν θα το υποστηρίξει, και για έναν απλό λόγο -- η δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών δεν έχει καμία σχέση με την εντολή του ΔΟΑΕ» είπε.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη απορρίψει την ιδέα αποστρατιωτικοποίησης του εργοστασίου, λέγοντας ότι πρέπει να προστατευθεί.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η ουκρανική απερισκεψία ευθύνεται για τη δημιουργία «απειλής για τη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση στην Ευρώπη με πιθανούς κινδύνους για μια τεράστια περιοχή, όχι μόνο δίπλα σε αυτό το εργοστάσιο αλλά πολύ πέρα ​​από τα ουκρανικά σύνορα».

«Τα συστήματα αεράμυνας μας στην περιοχή έχουν ενισχυθεί, λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του σταθμού», δήλωσε ο Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ριάμπκοφ είπε ότι η παρουσία του ρωσικού στρατού που φρουρεί τον πυρηνικό σταθμό αποτελεί εγγύηση ότι ένα τέτοιο σενάριο του Τσερνόμπιλ δεν θα πραγματοποιηθεί.