Φωτογραφία αρχείου
field_kentriki_fotografia
Φωτογραφία αρχείου
Τυφώνας Ίαν: Οριακά κάτω από την κατηγορία 5 - Σαρώνει τη Φλόριντα

Την «κατηγορία 5», την υψηλότερη που υπάρχει για τους τυφώνες, πλησιάζει ο Ίαν που σαρώνει τη νοτιοδυτική ακτή της Φλόριντα, με τους ανέμους να έχουν ενισχυθεί και να κινούνται περίπου με 250 χλμ την ωρα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Οι δρόμοι της πόλης Τάμπα έχουν αδειάσει εντελώς, πολλές είναι οι επιχειρήσεις στη χώρα που έχουν κλείσει ενώ οι αξιωματούχοι διέταξαν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν.

 

Από την πλευρά τους, τοπικές αρχές και πολίτες έλαβαν όποια μέτρα προστασίας μπορούσαν για τον περιορισμό της καταστροφής από την ορμή τπου τυφώνα. Μεταξύ των μέτρων, τα αυτοσχέδια αντιπλημμυρικά φράγματα γύρω από το γενικό νοσοκομείο της Τάμπα, και οι ξύλινες πλάκες με τις οποίες οι καταστηματάρχες σφάγιασαν τα μαγαζιά τους.

Αναφορικά με την πορεία του τυφώνα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι έως το απόγευμα της Τετάρτης θα έχει κινηθεί πάνω από την κεντρική Φλόριντα.

Nωρίτερα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, υπογράμμισε ότι δεν είναι πλέον δυνατή η ασφαλής εκκένωση και πρέπει όλοι να προετοιμαστούν για αυτήν τη σφοδρή καταιγίδα.

Συνέπειες κυκλώνα

Η πολιτεία της Φλόριντα δεν είναι η μόνη που βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα. Κίνδυνος υπάρχει για «σημαντικές πλημμύρες να εξαπλώνονται στη ΝΑ Τζόρτζια και την παράκτια Νότια Καρολίνα», προβλέπει το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Μάλιστα, ο κυβερνήτης της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ κήρυξε προληπτικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διατάζοντας 500 στρατιώτες της Εθνοφρουράς σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.