Τραμπ: Θέλω να δω τη Γάζα να γίνεται ζώνη ελευθερίας
AP Photo
AP Photo

Τραμπ: Θέλω να δω τη Γάζα να γίνεται ζώνη ελευθερίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την Πέμπτη την επιθυμία του να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας σε ένα επιχειρηματικό στρογγυλό τραπέζι στο Κατάρ ότι οι ΗΠΑ θα την «μετατρέψουν σε ζώνη ελευθερίας» και υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει μείνει τίποτα για να σωθεί» στο παλαιστινιακό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα του για τη Γάζα τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα την αναπλάσουν και θα αναγκάσουν τους Παλαιστίνιους να πάνε αλλού, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Μιλώντας σε μια ομάδα αξιωματούχων και επιχειρηματιών στο Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί εδώ και χρόνια το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στη Ντόχα, ο Τραμπ είπε ότι έχει «ιδέες για τη Γάζα που νομίζω ότι είναι πολύ καλές: Να γίνει μια ζώνη ελευθερίας, να εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είχε δει «αεροφωτογραφίες όπου, εννοώ, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κτίριο όρθιο. Δεν είναι σαν να προσπαθείς να σώσεις κάτι. Δεν υπάρχουν κτίρια. Οι άνθρωποι ζουν κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, κάτι που δεν είναι αποδεκτό».

«Θέλω να τη δω (τη Γάζα) να γίνει μια ζώνη ελευθερίας. Και αν είναι απαραίτητο, νομίζω ότι θα ήμουν περήφανος να την έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, να την πάρουν και να την κάνουν ζώνη ελευθερίας. Να αφήσουν να συμβούν κάποια καλά πράγματα», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θέλει να μετατρέψει τη Γάζα σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».