Ο Φ. Γκιουλέν
field_kentriki_fotografia
AP
AP
Ο Φ. Γκιουλέν

Τουρκία: Συνελήφθησαν πάνω από 500 άτομα για συνδέσεις με τον Γκιουλέν

Στη σύλληψη περισσότερων από 500 ατόμων, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για συνδέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, προχώρησαν οι τουρκικές αρχές. Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν για ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

«Έχουν εκδοθεί 704 εντάλματα σύλληψης και έχουν συλληφθεί 543 άτομα», γνωστοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Η επιχείρηση, που διεξήχθη σε 59 από τις 81 τουρκικές επαρχίες, είχε στόχο την οικονομική δομή της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETO», αρκτικόλεξο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να χαρακτηρίσει το δίκτυο Γκιουλέν.

Οι ύποπτοι που συνελήφθησαν σήμερα κατηγορούνται ότι έλαβαν ή αναδιένεμαν χρήματα που εστάλησαν από το εξωτερικό από υποστηρικτές του Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Στο παρελθόν πολύτιμος σύμμαχος του Ερντογάν, ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορήθηκε από τις τουρκικές αρχές ότι διέδιδε υποψίες διαφθοράς που στόχευαν την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ο Ερντογάν ήταν ακόμη πρωθυπουργός.

Έκτοτε, οι τουρκικές αρχές έχουν κάνει περισσότερες από 300.000 συλλήψεις μετά από αυτό το αποτυχημένο πραξικόπημα, ιδιαίτερα στις τάξεις της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και του στρατού και μεταξύ διανοουμένων.

Η Τουρκία απαιτεί από τη Σουηδία και τη Φινλανδία την έκδοση των γκιουλενιστών αγωνιστών που ζουν στο έδαφός τους, θέτοντας αυτό ως προϋπόθεση για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.