Συντριβή αεροσκάφους στην Ιαπωνία: Ανασύρουν μέλη του πληρώματος
AP Photo / Hiro Komae
AP Photo / Hiro Komae

Συντριβή αεροσκάφους στην Ιαπωνία: Ανασύρουν μέλη του πληρώματος

Ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος Osprey συνετρίβη την Τετάρτη στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί Γιακουσίμα της Ιαπωνίας.

Σε νεότερη ενημέρωση, η ιαπωνική ακτοφυλακή ανέφερε ότι οι επιβαίνοντες ήταν έξι (είχε προηγουμένως δηλώσει ότι τα μέλη του πληρώματος ήταν οκτώ).

Σε ανακοίνωσή της, η ιαπωνική ακτοφυλακή δήλωσε πως ένα μέλος του πληρώματος ανασύρθηκε από το σημείο συντριβής του αεροσκάφους, ενώ το Reuters μεταδίδει ότι αλιευτικά σκάφη βρήκαν τρία μέλη του πληρώματος. Η κατάστασή τους δεν διευκρινίζεται από την ιαπωνική ακτοφυλακή.

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 14:47 (τοπική ώρα) με τους κατοίκους της περιοχής να αναφέρουν ότι είδαν φωτιά να βγαίνει από τον αριστερό κινητήρα του αεροσκάφους καθώς έπεφτε στη θάλασσα, μετέδωσε το ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MBC.

Τον Αύγουστο, ένα αμερικανικό Osprey συνετρίβη στις ακτές της βόρειας Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης ρουτίνας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες.

Ένα άλλο αεροσκάφος συνετρίβη στον ωκεανό στα ανοικτά της νότιας νήσου Οκινάουα της Ιαπωνίας τον Δεκέμβριο του 2016, με αποτέλεσμα την προσωρινή απαγόρευση απογείωση του αεροσκάφους από τον αμερικανικό στρατό.

Το Osprey, το οποίο μπορεί να πετάξει τόσο σαν ελικόπτερο όσο και σαν αεροσκάφος, χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς πεζοναύτες, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και τις Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας.

Η χρήση του Osprey στην Ιαπωνία υπήρξε αμφιλεγόμενη, με τους επικριτές να λένε ότι το υβριδικό αεροσκάφος είναι επιρρεπές σε ατυχήματα. Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός και η Ιαπωνία υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλές.

Πρώτη δημοσίευση: Τρίτη 28/11/2023, 08:26