Συνάντηση υπουργών της ΕΕ για την απόκριση στις δασικές πυρκαγιές

Συνάντηση υπουργών της ΕΕ για την απόκριση στις δασικές πυρκαγιές

Η ενίσχυση της απόκρισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στις δασικές πυρκαγιές αποτελεί το αντικείμενο της έκτακτης συνάντησης αρμορδίων υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη. Η έκτακτη αυτή συνάντηση συγκαλείται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον αρμόδιο επίτροπο Janez Lenarčič, σε συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν φέτος πολλές χώρες της Ευρώπης.

Θέματα τα οποία θα συζητήσουν οι υπουργοί της ΕΕ αφορούν την ενίσχυση της πρόληψης, την ετοιμότητα και την άμεση απόκριση για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ένωσης, μέσω δηλαδή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU. Θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης του μεταβατικού εναέριου στόλου του rescEU για τα έτη 2023 και 2024, ενώ θα εξεταστούν και τα περιθώρια επιτάχυνσης της ανάπτυξης του μόνιμου στόλου του rescEU.

Το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της ΕΕ έλαβε φέτος δέκα αιτήματα από κράτη-μέλη του Μηχανισμού για παροχή συνδρομής εξαιτίας δασικών πυρκαγιών. Η Ελλάδα απέστειλε έξι φορές φέτος βοήθεια μέσω του Μηχανισμού σε Γαλλία, Πορτογαλία και Αλβανία, ενώ συνολικά, από τα κράτη-μέλη που ανταποκρίθηκαν στις ενεργοποιήσεις του Μηχανισμού, πραγματοποιήθηκαν 27 αποστολές πυροσβεστικών αεροπλάνων και οκτώ αποστολές ελικοπτέρων.

Σύμφωνα δε, με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπήρξαν περιπτώσεις αιτημάτων παροχής συνδρομής που δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν από τα διαθέσιμα μέσα του Μηχανισμού.