Σύλληψη πρώην ευρωβουλευτή για παρεμβάσεις στην ΕΕ προς όφελος του Κατάρ
shutterstock
shutterstock

Σύλληψη πρώην ευρωβουλευτή για παρεμβάσεις στην ΕΕ προς όφελος του Κατάρ

Ευρεία επιχείρηση κατά της διαφθοράς με τέσσερις συλλήψεις και 14 εντάλματα έρευνας πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. 

Πρώην ευρωβουλευτής είναι μεταξύ των συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Η έρευνα ξεκίνησε από το τμήμα κατά της διαφθοράς του Βελγίου στα μέσα Ιουλίου και αφορά υποψίες «ότι χώρα του Κόλπου προσπάθησε να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου», σύμφωνα με βελγικά μέσα. 

Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Η επίσημη σχετική ανακοίνωση των Αρχών δεν κάνει αναφορά σε χώρα ωστόσο πηγές που δεν κατονομάζονται κάνουν λόγο στην Le Soir για το Κατάρ. 

Η ίδια εφημερίδα καθώς και Knack αναφέρουν ότι ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ - Αντόνιο Παντζέρι, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι , διευθυντής ΜΚΟ και βοηθός ευρωβουλευτή, ήταν οι συλληφθέντες. Όλοι τους έχουν ιταλική καταγωγή. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το γραφείο του Εισαγγελέα μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί 600.000 ευρώ σε ρευστό,  καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.