Στον Καναδά μεταβαίνει ο Ζελένσκι
AP Photo/Stephanie Scarbrough
AP Photo/Stephanie Scarbrough

Στον Καναδά μεταβαίνει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στον Καναδά, προκειμένου να συναντήσει τον πρωθυπουργό της χώρας, Τζάστιν Τριντό, και να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του καναδικού κοινοβουλίου, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού, αναφέρει το Reuters.

Χθες Πέμπτη, ο Ζελένσκι είχε συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου – την επομένη της ομιλίας που εκφώνησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εκτός από την πρωτεύουσα Οτάβα, ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί επίσης το Τορόντο όπου θα συναντήσει Καναδούς επιχειρηματίες, φιλοδοξώντας να εξασφαλίσει επενδύσεις για την επόμενη μέρα του πολέμου στην πατρίδα του.

«Ο Καναδάς εξακολουθεί να υποστηρίζει ακλόνητα τον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος αγωνίζεται για την κυριαρχία και τη δημοκρατία του, αλλά και για τις κοινές μας αξίες, όπως ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, η ελευθερία και η αυτοδιάθεση», αναφέρει ο πρωθυπουργός Τριντό. «Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον πρόεδρο Ζελένσκι στον Καναδά», τονίζει.

Τον Ιούνιο, ο Τζάστιν Τριντό επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κίεβο, όπου συνάντησε τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Καναδάς έχει προσφέρει σημαντική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ έχει επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στη γειτονική της χώρα.

«Από την έναρξη της βάναυσης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Καναδάς έχει υποδεχθεί περισσότερους από 175.000 Ουκρανούς», επισημαίνει το γραφείο του πρωθυπουργού Τριντό.