Στην Τουρκία πάνω από το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών όπλων
DPA

Στην Τουρκία πάνω από το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών όπλων

Ένα απόρρητο έγγραφο του γερμανικού Yπουργείου Οικονομικών, που διέρρευσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), αναφέρει ότι η Τουρκία το 2019 ήταν αποδέκτρια του ενός τρίτου από τις εξαγωγές όπλων της χώρας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η Τουρκία έλαβε πέρυσι πολεμικά όπλα αξίας 344,6 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία, δηλαδή περισσότερο από το 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών πολεμικών όπλων, σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών (2,69 εκατομ. ευρώ) αφορά το Ναυτικό, χωρίς να δίνονται συγκεκριμένες πληροφορίες για το είδος των όπλων. Τα δεδομένα που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αφορούν υποβρύχια, άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και όπλα, αλλά δεν αποκαλύπτουν αριθμούς για οχήματα όπως θωρακισμένα ασθενοφόρα και στρατιωτικά φορτηγά.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Τουρκία ήταν ο νούμερο ένα αποδέκτης γερμανικών όπλων. Πέρυσι, οι συνολικές εξαγωγές όπλων ανήλθαν σε 823,6 εκ. ευρώ.

Σε δημοσίευμά του το περιοδικό Der Spiegel επισημαίνει ότι μετά την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, το Βερολίνο «πάγωσε» ένα τμήμα των εξαγωγών προς την Τουρκία. Επρόκειτο για όπλα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία στον πόλεμο της Συρίας. 

«Οι εξαγωγές οπλισμού στην Τουρκία είναι αμφιλεγόμενες όχι μόνο εξαιτίας της προέλασης στη Συρία», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό. «Η Τουρκία παρεμβαίνει στον εμφύλιο της Λιβύης, τροφοδοτώντας τους εμπόλεμους με οπλισμό, ενώ την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησε επιδρομή στο βόρειο Ιράκ με στόχο το ΡΚΚ, το οποίο η Τουρκία κατατάσσει στις τρομοκρατικές οργανώσεις», προσθέτει.