Σουηδία: Καταψηφίστηκε ο κεντροδεξιός υποψήφιος Κρίστερσον

Σουηδία: Καταψηφίστηκε ο κεντροδεξιός υποψήφιος Κρίστερσον

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας απέρριψε σήμερα την υποψηφιότητα του ηγέτη του Κόμματος των Μετριοπαθών Ούλφ Κρίστερσον για τη θέση του πρωθυπουργού, από δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές που δεν έδωσαν σε κανένα κόμμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Με 195 ψήφους έναντι 154 (σε σύνολο 349), οι βουλευτές καταψήφισαν τον Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος ήλπιζε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τον σχηματισμό του, τους Μετριοπαθείς, και με τους Χριστιανοδημοκράτες. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Σουηδίας που ένας υποψήφιος, ο οποίος προτείνεται από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, απορρίπτεται από τους βουλευτές της Ρίκσνταγκ, της σουηδικής βουλής.

Ο Σουηδός πολιτικός είναι επικεφαλής της Συμμαχίας, ενός κεντροδεξιού συνασπισμού στον οποίο μετέχουν τέσσερα κόμματα και ο οποίος εξέλεξε στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου έναν βουλευτή λιγότερο από τον απερχόμενο κεντροαριστερό συνασπισμό.

Ο βασικότερος λόγος της καταψήφισης του Κρίστερσον οφείλεται στο ότι δυο σχηματισμοί της Συμμαχίας, το Κεντρώο Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι, ψήφισαν από την πλευρά τους κατά, ακριβώς επειδή δεν θέλουν να βρεθούν να εξαρτώνται από τους Δημοκράτες της Σουηδίας για την υπερψήφιση νομοσχεδίων της κυβέρνησης. Το ακροδεξιό κόμμα Δημοκράτες της Σουηδίας, τρίτο σε δύναμη σχηματισμό στο κοινοβούλιο με 17,6% των ψήφων αποτελεί «κόκκινο πανί» για τα περισσότερα κόμματα αφού αρνούνται να συμμαχήσουν μαζί του. 

«Η σημερινή ψηφοφορία δεν ήταν για να εμποδίσουμε τον Ουλφ Κρίστερσον να γίνει πρωθυπουργός, αλλά για να εμποδίσουμε τους Δημοκράτες της Σουηδίας να αποκτήσουν επιρροή», δήλωσε η επικεφαλής του Κέντρου Άνι Λεφ.

Ο  Κρίστερσον, , εξέφρασε τη λύπη του κάνοντας λόγο για «μια χαμένη ευκαιρία». Η διαίρεση της Συμμαχίας «είναι η σοβαρότερη κρίση (...) που έχω γνωρίσει στην πολιτική ζωή μου», πρόσθεσε.

Μεταβατικός πρωθυπουργός παραμένει ο Στέφεν Λέβεν ο οποίος αμέσως μετά τις εκλογές έχασε την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο σηματοδοτώντας την έναρξη των κυβερνητικών διαπραγματεύσεων. Ο σχηματισμός του οποίου ηγείται ο Λέβεν αποτελείται από τους σοσιαλδημοκράτες και τους οικολόγους και βρισκόταν στην κυβέρνηση από το 2014 έως το 2018 με την κοινοβουλευτική στήριξη του Κόμματος της Αριστεράς (πρώην κομμουνιστές). Ο Λεβέν απέτυχε από την πλευρά του να πείσει τους Κεντρώους και τους Φιλελεύθερους να συμμαχήσουν μαζί του. 

Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, την πρωτοβουλία μπορεί τώρα να αναλάβουν ο απερχόμενος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ή η Άνι Λεφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κρίστερσον των Μετριοπαθών του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος αρνείται την δημιουργία μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες του Λεβέν.