Σουηδία: Ελεύθερος ο ύποπτος για κατασκοπεία αλλά η έρευνα συνεχίζεται
Shutterstock
Shutterstock

Σουηδία: Ελεύθερος ο ύποπτος για κατασκοπεία αλλά η έρευνα συνεχίζεται

Οι σουηδικές Aρχές άφησαν ελεύθερο τον άνθρωπο που είχε συλληφθεί την Κυριακή (11/05) ως ύποπτο για κατασκοπεία, ανακοίνωσε η εισαγγελία την Τετάρτη (15/05).

«Δεν συντρέχουν πλέον λόγοι για να κρατείται αυτό το άτομο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας Περ Λίντκβιστ προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η έρευνα.

Σημειώνεται ότι ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός SVT μετέδωσε την Τρίτη, επικαλούμενος μη κατονομαζόμενες πηγές, ότι ένας Σουηδός διπλωμάτης είχε συλληφθεί ως ύποπτος για κατασκοπεία.

Ο δικηγόρος που ορίστηκε για να υπερασπιστεί τον συλληφθέντα δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι ο πελάτης του αρνείται κάθε ανάμειξη.

Η Σουηδία γνώρισε τα τελευταία χρόνια αρκετές υποθέσεις κατασκοπείας ιδιαίτερα προβεβλημένες από τα μέσα ενημέρωσης.

Επισημαίνεται ότι τον Ιανουάριο του 2023, ένας πρώην πράκτορας των σουηδικών υπηρεσιών πληροφοριών καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ένας Ρωσοσουηδός πολίτης δικάστηκε για τη μεταφορά δυτικών τεχνολογιών στον ρωσικό στρατό.

Δικαστήριο της Στοκχόλμης συμπέρανε ότι ο αυτός εξήγαγε υλικό τεχνολογίας προς τη Ρωσία, αλλά έκρινε ότι οι ενέργειές του δεν συνιστούσαν συλλογή πληροφοριών.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η Σουηδική Υπηρεσία Στήριξης Θρησκευτικών Κοινοτήτων κατάργησε τη χρηματοδότηση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σουηδία μετά την προειδοποίηση της Säpo που εκτιμούσε ότι η Εκκλησία χρησιμοποιείτο για δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών.

Στην ετήσια αξιολόγησή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο, οι υπηρεσίες πληροφοριών προσδιόρισαν τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν ως τους κύριους παράγοντες που διενεργούν δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών με στόχο τη σκανδιναβική χώρα.

Στοκχόλμη: Συνελήφθη υψηλόβαθμος Σουηδός διπλωμάτης ύποπτος για κατασκοπεία 

Υπενθυμίζεται ότι ο ύποπτος συνελήφθη έπειτα από επιχείρηση στην περιοχή της Στοκχόλμης τις τελευταίες ημέρες, όπως ανέφεραν οι Σουηδικές Αρχές, δίχως να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες.

«Ισχύει ότι πρόκειται για υπόθεση όπου υπάρχει η υποψία κατασκοπείας. Ένας άνθρωπος έχει τεθεί υπό κράτηση», είπε στο Reuters η εκπρόσωπος της SAPO Καρίν Λουτζ. Το δίκτυο SVT μετέδωσε ότι ο ύποπτος είχε υπηρετήσει σε αρκετές πρεσβείες ανά τον κόσμο και ότι την υπόθεση έχει αναλάβει η διεύθυνση εθνικής ασφαλείας της Σουηδικής Εισαγγελικής Αρχής.