Σάντσεθ: Πιέζουμε για ένα δυναμικό πλαφόν στο αέριο
AP
AP

Σάντσεθ: Πιέζουμε για ένα δυναμικό πλαφόν στο αέριο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε πως υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των εννέα μεσογειακών χωρών να πιέσουν για την επιβολή πλαφόν στο αέριο.

«Θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε (ΕΕ) να συμφωνήσουμε σε ένα δυναμικό και αποτελεσματικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου», είπε, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, μετά τη σύνοδο κορυφής των εννέα χωρών στην ισπανική πόλη Αλικάντε.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Ισπανία είχε προτείνει ένα δυναμικό πλαφόν, για ένα πλήρως κυμαινόμενο ανώτατο όριο τιμών, με βάση τις μέσες τιμές του LNG συν ένα ασφάλιστρο τιμής.

Μια άλλη πρόταση έχει εκπονηθεί από μια ομάδα χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των χωρών EUMED Ιταλία, Ελλάδα και Σλοβενία, για μια δυναμική τιμή που ήταν 75% σταθερή και 25% κυμαινόμενη ως απάντηση στα υφιστάμενα κριτήρια αναφοράς για τις τιμές LNG.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ θέλουν να εγκρίνουν ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη συνάντηση στις 13 Δεκεμβρίου, όταν η EUMED αναμένεται να παρουσιάσει την κοινή της πρόταση.

Η EUMED περιλαμβάνει επίσης τη Γαλλία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Πορτογαλία.